Ранка Мишић у “Алумини”: Повећање плата добра мотивација за бољу продуктивност и боље резултате компаније

Ранка Мишић у “Алумини”: Повећање плата добра мотивација за бољу продуктивност и боље резултате компаније
Ранка Мишић у “Алумини”: Повећање плата добра мотивација за бољу продуктивност и боље резултате компаније

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић разговарала је у Зворнику са предсједником Управног одбора компаније “Алумина” Зораном Стевановићем. Састанку су присуствовали генерални секретар Савеза синдиката Горан Станковић, предсједник Синдиката металске индустрије и рударства  РС Раденко Смиљанић, предсједник Синдикалне организације компаније “Алумина” Александар Сејменовић и извршни секретар Регионалног синдикалног центра у Зворнику Зоран Милутиновић. На састанку се разговарало о неколико тема, које су, прије свега, у фокусу јачања материјалног положаја запослених у “Алумини”, те даљем статусу Дјечијег вртића “Невен”, након што ће, како је планирано, бити предато на коришћење граду Зворнику.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић каже да “Алумина” има добре и стручне раднике,  чији су резултати рада прешли границу Републике Српске и БиХ.

„Захваљујући својим радницима, “Алумина” је постала препознатљива компанија, са којом вриједи радити и треба сарађивати, њени производи имају тржиште и цијену, тако да и цијена радника који производи и ствара нову вриједност такође треба да буде уважена“, рекла је Мишићка, додајући да се током разговора са менаџментом доминатно питање  управо  односило на то да дође до значајнијег повећања плата запослених у “Алумини”, али и испуњавања других обавеза утврђених колективним уговором.

Она је изразила оптимизам након овог састанка, наводећи да ће менаџмент и  синдикат изнаћи најбоља рјешења и до половине децембра финализирати преговоре, те ће, како је рекла, Савез синдиката, заједно са предсједником Гранског синдиката металске индустрије и рударства, бити спреман да помогне Синдикату “Алумине” у наставку социјалног дијалога са менаџментом компаније.

„Ја се надам да ће радници “Алумине”, заједно са менаџментом ући у 2024. годину са значајнијим повећањем плата и других давања, које је синдикат изборио у колективном уговору и то би требало да буде и добра мотивација за бољу продуктивност и боље резултате компаније „Алумина”, рекла је предсједница Савеза синдиката РС.

Предсједник Управног одбора “Алумине” Зоран Стевановић каже да ће менаџмент компаније наставити с одговорним понашањем кад је у питању материјални положај запослених,  те с тим у вези ће се пратити разговори социјалних партнера који се односе на дефинисање најниже плате у Републици Српској за наредну годину.

„Сигурно ћемо морати испратити евентуално повећања плата, али ми у “Алумини” морамо бринути о нивоу зарада наших радника без обзира шта се буде дешавало на нивоу Републике Српске, да ли ће и за колико бити повећана минимална цијена рада. Наша је обавеза да бринемо о стандарду запослених, у складу са тржишном позицијом фабрике и у складу са пословним резултатима да награђујемо наше запосленике“, истакао је Стевановић.

„Прво и најважније, наставићемо бригу о нашим запосленима кроз сталну потребу да се положај  радника фабрике поправља и кад су у питању услови рада, а нарочито лична примања“, рекао је Стевановић.

Предсједник Синдикалне организације у “Алумини” Александар Сејменовић рекао је да је и овај састанак са Управом компаније показао како треба да се одвијају преговори социјалних партнера, менаџмента и синдиката,  те изразио захвалност руководству фабрике на уважавању мишљења и ставова синдиката, али и челним људима Савеза синдиката и Гранског синдиката металске индустрије и рударства на конструктивном приступу рјешавања питања која су од значаја за раднике “Алумине”.

На састанку је договорено да ће се, без обзира на формално-правни статус фабричког вртића “Невен”, за сваког запосленог радника пронаћи најбоље рјешење.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!