Ранка Мишић се обратила на Генералној скупштини ПЕРК-а у Бриселу

Ранка Мишић се обратила на Генералној скупштини ПЕРК-а у Бриселу
Ранка Мишић се обратила на Генералној скупштини ПЕРК-а у Бриселу

Након излагања европске директорице Међународне организације рада Beate Agnes, предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић је врло јасно члановима Генералне скупштине Паневропског синдикалног савјета (ПЕРК) и директорици Међународне организација рада (ИЛО) пренијела став синдиката у БиХ да се улога ИЛО-а апсолутно не препознаје уназад пет година. БиХ је врло сложена земља. Добила је статус кандидата, али нажалост није добила преговарачку функцију и то додатно отежава рад синдиката, истакла је Мишићева.

“Пројекти Европске комисије заобилазе синдикате. Посебно желим да истакнем да је подршка ИЛО-а синдикатима у БиХ изостала. То није добро. Република Српска, као и ФБиХ, суочавају се са увозом радне снаге. Већ се осјети утицај на цијену рада домаћих радника. То је велики изазов за синдикате, али синдикати су спремни да одговоре на ту врсту изазова и заштите домаћу рад снагу, али и ону која долази. Подршка ИЛО-а синдикатима је изузетно значајна и  потребна. Оно што је евидентно је да ИЛО, као и Европска комисија интезивно раде са послодавцима и владама, што доводи у неравноправан положај синдикате, како у дјеловању, тако и у преговарању и у јачању капацитета”, истакла је Мишићева у Бриселу.

Ранка Мишић, предсједница ССРС и Esther Lynch, генерална секретарка ЕТУЦ и ПЕРЦ
Ранка Мишић, предсједница ССРС и Esther Lynch, генерална секретарка ЕТУЦ и ПЕРЦ

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске је од ИЛО-а затражила да хитно у пројекте укључи синдикате и пружи подршку, како би на најбољи могући начин одговорили изазовима који су пред нама. Истакла је и да канцеларија у Будимпешти  заобилази синдикате у БиХ и на позиве, којих је било, не одговара.

“Јачањем капацитета послодаваца и сарадња са владама, изостављање или заобиљажење синдиката није модел који треба примјењивати. Да би се очувао социјални мир и стабилност у БиХ, од ИЛО-а, али и од Европске комисије тражимо укључивање и подршку синдикатима, како би ојачали трипартитни социјални дијалог. Оно што синдикати желе јесте стабилно и сигурно радно мјесто, а само кроз социјални дијалог и колективно преговарање можемо реализовати Агенду достојанственог рада, коју је прихватила БиХ, односно Република Српска и ФБиХ”, закључила је Мишићева.

Подсјећамо, Паневропски регионални синдикални савјет (ПЕРК) одржао је 5. генералну скупштину јуче у Бриселу. У име Савеза синдиката Републике Српске, Генералној скупштини, која је одржана у Европском економском и социјалном комитету, присуствовала је предсједница Ранка Мишић и Биљана Шкрбић, члан Комитета жена ПЕРК-а.

Комитет жена ПЕРЦ
Комитет жена ПЕРЦ

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!