Ранка Мишић: Примјена Измјена и допуна Закона о раду Републике Српске биће изазов за све

Ранка Мишић: Примјена Измјена и допуна Закона о раду Републике Српске биће изазов за све
Ранка Мишић: Примјена Измјена и допуна Закона о раду Републике Српске биће изазов за све

У Бањалуци се 10. и 11. фебруара 2022. године одржава дводневно Стручно усавршавање арбитара и миритеља на тему „Новине у радном законодавству Републике Српске“, а у организацији Агенције за мирно рјешавање радних спорова.  Међу учесницима су и представници Савеза синдиката Републике Српске, предсједница Ранка Мишић и генерални секретар Горан Станковић. За Савез синдиката Републике Српске овај догађај је од великог значаја, јер је неопходна стална едукација миритеља и арбитара који су важни за скраћење и брзину рјешавања радних спорова да би се избјегли судски поступци, а радник остварио своја права.

„ Овај скуп данас је под покровитељством Међународне организације рада и даје један додатни значај и важност социјалног дијалога и улоге социјалних партнера у креирању и провођењу законских рјешења. Изазов за све биће примјена Измјена и допуна Закона о раду, које су се десиле након шест година, а Савез синдиката РС је својим дуготрајним и мукотрпним радом успио да врати колективне уговоре у Закон о раду као једини инструмент за утврђивање плата“, рекла је Ранка Мишић.

На скупу је било ријечи о Закону о заштити од узнемиравања на раду, а Савез синдиката РС урадио је Водич за примјену овог закона, за који је веома важно да буде примијењен у пуном капацитету како би заштитили раднике у Републици Српској од све учесталијих ситуација које су незаконите и које додатно фрустрирају раднике. Предсједница Савеза синдиката РС каже да не треба заборавити да је ковид још актуелан и да је показао шта све трпи значајан број радника у Српској, да су неки облици злостављања постали, нажалост, прихватљиви и да са тим радници живе.

„Посљедица таквог стања је све већи број обољења која се лијече лијековима за смирење, а анкета Савеза синдиката показала је да више од једне трећине радника иде на посао, а при том узима седативе“, каже Ранка Мишић.

О Закону о заштити од узнемиравања на раду, из угла Савеза синдиката РС, говорио је генерални секретар Савеза синдиката РС Горан Станковић.

На скупу у Бањалуци учествовали су и представници Министартва рада и борачко-инвалидске заштите као предлагачи и обрађивачи, социјални партнери, те експерти Међународне организације рада, који ће подијелити одређена искуства првенствено из области узнемиравања. Стручни савјетник министра за рад и борачко-инвалидску заштиту Рајко Кличковић објаснио је да је мирно рјешавање радних спорова веома битно и да доноси већу сигурност радника и послодаваца, смањује обавезе судова и брже и квалитетније рјешава спорове. Кличковић је рекао да је ово министарство сагласно са стручним усавршавањем арбитара и миритеља, за којима постоји потреба, након усвајања одређеног сета закона, посебно измјене закона о раду и прошлогодишњег Закона о заштити од узнемиравања на раду.

„Миритеље и арбитре ћемо данас моћи упознати са неким подзаконским актима који се тичу спровођења Закона о раду, односно измјена и допуна Закона о раду. Закон о заштити од узнемиравања на раду је нови закон о којем треба много говорити и помоћи миритељима и арбитрима да се боље снађу“, рекао је Рајко Кличковић.

Директор Агенције за мирно рјешавање радних спорова Велибор Микаћ напоменуо је да је стручно усавршавање арбитара и миритеља у Бањалуци окупило 64 арбитра и миритеља из цијеле Републике Српске. Агенција за мирно рјешавање спорова је прва институционализована служба у Републици Српској која се бави мирним рјешавањем радних спорова, индивидуалних и колективних, као алтернативним начином рјешавања спорова између страна у спору – радника и послодавца или учесника у закључивању колективног уговора, уз учешће трећих лица,  миритеља и арбитара. У Агенцији кажу да је 70 одсто успјешно ријешених радних спорова.

„Надлежност агенције је проширена 2016. године на све радне спорове осим по основу дискриминације и мобинга које су остале искључиво у надлежности судова. У октобру прошле године је у Народној скупштини Републике Српске усвојен Закон о заштити од узмениравања на раду којом је још више проширена надлежност Агенције на предмете који се односе на узмениравање на раду“, рекао је директор Агенције Велибор Микаћ.

На Стручном усавршавању арбитара и миритеља презентована је и Конвенција 190 о насиљу и узнемиравању у свијету рада, а други дан овог скупа, 11. фебруара 2022. године, биће ријечи о рјешавању радних спорова како у Републици Српској тако и у Србији. Генерални секретар Савеза синдиката Горан Станковић говориће о Измјенама и допунама Закона о раду и Одлуци о најнижој плати у Српској.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!