Ranka Mišić: Primjena Izmjena i dopuna Zakona o radu Republike Srpske biće izazov za sve

U Banjaluci se 10. i 11. februara 2022. godine održava dvodnevno Stručno usavršavanje arbitara i miritelja na temu „Novine u radnom zakonodavstvu Republike Srpske“, a u organizaciji Agencije za mirno rješavanje radnih sporova.  Među učesnicima su i predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske, predsjednica Ranka Mišić i generalni sekretar Goran Stanković. Za Savez sindikata Republike Srpske ovaj događaj je od velikog značaja, jer je neophodna stalna edukacija miritelja i arbitara koji su važni za skraćenje i brzinu rješavanja radnih sporova da bi se izbjegli sudski postupci, a radnik ostvario svoja prava.

„ Ovaj skup danas je pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije rada i daje jedan dodatni značaj i važnost socijalnog dijaloga i uloge socijalnih partnera u kreiranju i provođenju zakonskih rješenja. Izazov za sve biće primjena Izmjena i dopuna Zakona o radu, koje su se desile nakon šest godina, a Savez sindikata RS je svojim dugotrajnim i mukotrpnim radom uspio da vrati kolektivne ugovore u Zakon o radu kao jedini instrument za utvrđivanje plata“, rekla je Ranka Mišić.

Na skupu je bilo riječi o Zakonu o zaštiti od uznemiravanja na radu, a Savez sindikata RS uradio je Vodič za primjenu ovog zakona, za koji je veoma važno da bude primijenjen u punom kapacitetu kako bi zaštitili radnike u Republici Srpskoj od sve učestalijih situacija koje su nezakonite i koje dodatno frustriraju radnike. Predsjednica Saveza sindikata RS kaže da ne treba zaboraviti da je kovid još aktuelan i da je pokazao šta sve trpi značajan broj radnika u Srpskoj, da su neki oblici zlostavljanja postali, nažalost, prihvatljivi i da sa tim radnici žive.

„Posljedica takvog stanja je sve veći broj oboljenja koja se liječe lijekovima za smirenje, a anketa Saveza sindikata pokazala je da više od jedne trećine radnika ide na posao, a pri tom uzima sedative“, kaže Ranka Mišić.

O Zakonu o zaštiti od uznemiravanja na radu, iz ugla Saveza sindikata RS, govorio je generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković.

Na skupu u Banjaluci učestvovali su i predstavnici Ministartva rada i boračko-invalidske zaštite kao predlagači i obrađivači, socijalni partneri, te eksperti Međunarodne organizacije rada, koji će podijeliti određena iskustva prvenstveno iz oblasti uznemiravanja. Stručni savjetnik ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu Rajko Kličković objasnio je da je mirno rješavanje radnih sporova veoma bitno i da donosi veću sigurnost radnika i poslodavaca, smanjuje obaveze sudova i brže i kvalitetnije rješava sporove. Kličković je rekao da je ovo ministarstvo saglasno sa stručnim usavršavanjem arbitara i miritelja, za kojima postoji potreba, nakon usvajanja određenog seta zakona, posebno izmjene zakona o radu i prošlogodišnjeg Zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu.

„Miritelje i arbitre ćemo danas moći upoznati sa nekim podzakonskim aktima koji se tiču sprovođenja Zakona o radu, odnosno izmjena i dopuna Zakona o radu. Zakon o zaštiti od uznemiravanja na radu je novi zakon o kojem treba mnogo govoriti i pomoći miriteljima i arbitrima da se bolje snađu“, rekao je Rajko Kličković.

Direktor Agencije za mirno rješavanje radnih sporova Velibor Mikać napomenuo je da je stručno usavršavanje arbitara i miritelja u Banjaluci okupilo 64 arbitra i miritelja iz cijele Republike Srpske. Agencija za mirno rješavanje sporova je prva institucionalizovana služba u Republici Srpskoj koja se bavi mirnim rješavanjem radnih sporova, individualnih i kolektivnih, kao alternativnim načinom rješavanja sporova između strana u sporu – radnika i poslodavca ili učesnika u zaključivanju kolektivnog ugovora, uz učešće trećih lica,  miritelja i arbitara. U Agenciji kažu da je 70 odsto uspješno riješenih radnih sporova.

„Nadležnost agencije je proširena 2016. godine na sve radne sporove osim po osnovu diskriminacije i mobinga koje su ostale isključivo u nadležnosti sudova. U oktobru prošle godine je u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen Zakon o zaštiti od uzmeniravanja na radu kojom je još više proširena nadležnost Agencije na predmete koji se odnose na uzmeniravanje na radu“, rekao je direktor Agencije Velibor Mikać.

Na Stručnom usavršavanju arbitara i miritelja prezentovana je i Konvencija 190 o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada, a drugi dan ovog skupa, 11. februara 2022. godine, biće riječi o rješavanju radnih sporova kako u Republici Srpskoj tako i u Srbiji. Generalni sekretar Saveza sindikata Goran Stanković govoriće o Izmjenama i dopunama Zakona o radu i Odluci o najnižoj plati u Srpskoj.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!