Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске: Послодавци више кукају од радника

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске: Послодавци више кукају од радника
Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске: Послодавци више кукају од радника

Савез синдиката Републике Српске је кроз скоро три деценије постојања одолио многим изазовима и борио се искључиво за права радника, рекла је предсједника Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Нагласила је да се у пандемији показало да власници капитала, када не раде, кукају ко сиње кукавице.

– Бучнији су од радника који немају шта да једу јер се боре за свој капитал – навела је Мишићева у интервјуу за “Глас Српске” и додала да је до сада због пандемије без посла остало 11.500 радника, те да ће ускоро покренути преговоре о повећању најниже плате у РС за 2021. годину.

ГЛАС: Савез синдиката РС је 25. августа обиљежио 28 година постојања. С којим сте се изазовима сусретали и када је било најтеже?

МИШИЋ: Кроз скоро три деценије рада синдикална организација прошла је различите фазе. Увијек смо радили за радника. Имали смо успоне и падове. Често смо били у ситуацији да се боримо да опстанемо као организација и увијек смо били нападнути од стране капитала, који креира политичке, социјалне и економске односе. Можда је најтежи период био доношење Закона о раду, када смо имали некога са стране ко диктира тај акт.

ГЛАС: Како оцјењујете положај радника некада и данас?

МИШИЋ: Кроз све ове године успјели смо да повећамо права радника. Све то није довољно и ми идемо ка бољем. Сваки корак напријед је успјех. Све су то мали кораци, којих има пуно. Сваки корак је у корист радника. Имамо отворених питања, која треба да ријешимо у сарадњи са остала два социјална партнера. Најтеже је са послодавцима у реалном сектору. Ту се највише крше радничка права и то тамо гдје нема синдиката. У Српској ради 270.000 радника, а њих 102.217 су у највећој синдикалној централи. Проценат синдикализације је мали и то је један реметилачки фактор. Нашим радом сачували смо радна мјеста. Наравно да имамо проблема, али их рјешавамо. Могу да нас воле или не, али ми имамо резултате.

ГЛАС: Колико су радничка права угрожена у вријеме пандемије вируса корона?

МИШИЋ: До сада је око 11.500 људи остало без посла по различитим основама. Највише је свакако оних који су имали уговоре о раду на одређено вријеме и у вријеме пандемије тај уговор није продужен. Технолошким вишком проглашен је 3.591 радник. Наравно, било је и споразумних раскида уговора о раду и осталих облика раскида уговора. На пандемију нико није рачунао. За све ове године никада није било неизвјесније и изазовније као сада јер не знамо шта и како ће се дешавати сутра. Вирус је ударио на човјека и економију. У овој пандемији научили смо да је највредније што Српска има радник. Видјели смо да, када власници капитала не раде, кукају ко сиње кукавице. Бучнији су од радника који немају шта да једу јер се боре за свој капитал. Радник је покретач капитала. Ова пандемија је открила колико смо солидарни, али и колико нисмо.

ГЛАС: Који су даљи планови Савеза синдиката?

МИШИЋ: Ми смо врло оптимистично завршили 2019. и тако ушли у ову годину. Нажалост, већ у марту дошло је до пандемије. Сада треба да сачувамо ово што имамо. Никако не смије доћи до смањења плата и урушавања права. Морамо ићи ка доношењу стратешког документа заштите здравља на раду, измијенити Закон о заштити на раду и покренути преговоре о повећању најниже плате у Српској за 2021. годину. Вријеме је да сједнемо и о томе причамо крајем овога и почетком идућег квартала. Треба сви да нађемо довољно мотива, средстава и разумијевања да најнижа плата, као заштитна категорија, буде повећана.

Мјере Владе

ГЛАС: Колико су мјере Владе РС у пандемији дале резултате и на шта помоћ треба даље да буде фокусирана?

МИШИЋ: Имали смо добру комуникацију са Владом, али то не значи никако да се у свему слажемо. Мјере Владе су дале резултате. Можда, да има више новца, и мјера би било више. Сав новац који је отишао на санирање посљедица није узалуд потрошен. Треба нам свакако још помоћи.

Извор: www.glassrpske.com


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!