Ranka Mišić: Nastavljamo borbu za povećanje plata u Republici Srpskoj

Ranka Mišić: Nastavljamo borbu za povećanje plata u Republici Srpskoj
Ranka Mišić: Nastavljamo borbu za povećanje plata u Republici Srpskoj

Savez sindikata Republike Srpske, kao većinska reprezentativna sindikalna centrala u Republici Srpskoj, u posljednjih nekoliko mjeseci poveo je ozbiljnu kampanju o potrebi povećanja plata svim radnicima u Republici Srpskoj. Finale  kampanje je bila i tripatitna Tematska konferencija „Veće plate i bolji uslovi rada za ostanak radnika u RS“ koja je krajem avgusta održana u Banjaluci. Na Konferenciji je javnosti predstavljen ključni dokument koji pokazuje trenutno stanje u Republici Srpskoj i nudi konkretna rješenja. Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske je na današnjoj konferenciji za novinare podsjetila javnost da su u izradi dokumenta učestvovali ekonomisti iz Saveza sindikata, koji se bave finansijskim procjenama, koristeći zvanične podatke Zavoda za statistiku RS i Ministarstva finansija, kao i akademska zajednica. Na osnovu tih procjena je i nastao pomenuti dokument, koji je dostavljen Vladi Republike Srpske, a čiji je osnovni cilj da se uvaže neoborivi argumenti Saveza sindikata da se plate moraju povećati.

Nakon Konferencije smo održali niz sastanaka sa ključnim ministrima u Vladi RS i sa predsjednikom Vlade, gdje smo razgovarali kako doći do povećanja plata i kako da povećanje plata bude što pravičnije, da se poveća najniža plata kako bi oni koji imaju najmanje plate zaista i osjetili to povećanje plata  i da povećanje plata ne isključuje ni jednu grupaciju. Činjenica je da smo juče mogli čuti stav najveće političke stranke , a ujedno i odgovor na naše zahtjeve.“- rekla je Ranka Mišić.

Sastanak u Savezu sindikata RS sa ministrima u Vladi RS
Sastanak u Savezu sindikata RS sa ministrima u Vladi RS

Podsjetila je i da je Savez sindikata od Vlade RS tražio i trogodišnji plan povećanja plata, kojim bi bilo predviđeno godišnje povećanje plata u iznosu od najmanje 10%. Savez sindikata je u proteklom periodu insistirao i na tome da najniža plata u RS raste u dva koraka, do kraja ove godine na  550, a u prvom kvartalu iduće godine na 600 maraka. Najniža plata je važna, jer povećanje najniže plate gura rast plata u realnom sektoru. U narednom periodu je u planu da Savez sindikata RS pregovara sa socijalnim partnerima, kako bi pregovarali i o iznosu najniže plate, koji mora biti veći od ponude koju su radnici u RS juče mogli čuti od SNSD-a. Iako je pred Savezom sindikata teška borba, ohrabruje činjenica da se u Republici Srpskoj konačno govori o povećanju plata, na koje je Savez sindikata intezivno ukazivao u posljednje vrijeme.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!