Ранг листа : Најбоље земље за живот жене, 2020. године Босна и Херцеговина на 70. од 156 земаља

Ранг листа : Најбоље земље за живот жене, 2020. године Босна и Херцеговина на 70. од 156 земаља
Ранг листа : Најбоље земље за живот жене, 2020. године Босна и Херцеговина на 70. од 156 земаља

Шведска је рангирана као најбоља земља на свијету за жене, наводи се у новом извјештају који је недавно објавио часопис CEOWORLD. Данска и Холандија слиједе на другом и трећем мјесту. Норвешка је на 4. мјесту. Осам од првих десет земаља налази се у Европи, укључујући Финску (бр. 6), Швајцарску (бр. 7), Француску (бр. 8) и Њемачку (бр. 10); на листи су се налазиле и Канада (бр. 5) и Нови Зеланд (бр. 8). Рангирање 2020. поставило је Луксембург на 11. мјесту испред Аустрије на 12. мјесту; док је Италија била на 13. мјесту, а Шпанија на 14. мјесту. Све у свему, међу 20 најбољих земаља на свијету за живот жене, 15., 16. и 17. мјесто заузимају Јапан, Аустралија и Велика Британија.

Постоји универзални образац дискриминације и криминала над женама, али количина и интензитет се разликују од земље до земље. Регионални, расни и социо – економски фактори играју пресудну улогу у одређивању објективизације женског тијела и родне равноправности. Искрено, не постоји земља на свијету која би била 100% сигурна за жене са слободом да живе равноправно. Али, неке земље су боље од других када су у питању једнака права, социјална укљученост и осјећај сигурности.

На основу анкете са готово 256.700 жена широм свијета, часопис ЦЕОWОРЛД објавио је своју годишњу оцјену најбољих земаља за живот жена. Да би се направила листа најбољих земаља за жене, 156 земаља добило је оцјене кроз 9 атрибута: родна равноправност, проценат законодавног мандата жена, осјећај сигурности (жене старије од 15 година и старије које су навеле да се осјећају сигурно док ходају саме ноћу),једнакост у приходима, брига о људским правима, оснаживање жена, просјечне године образовања међу женама, женама узраста од 25 година и старијима са плаћеним радом и укључивањем жена у друштво.

Свакој држави је додијељен подједнако пондерисан резултат на 9 атрибута како би се добила рангирана лиса за живот жена. Не изненађује да су на листи доминирале скандинавске земље. Најновији подаци показују да су неке од најгорих земаља за жене постигле циљвее, док неке најбоље, заостају у кључним областима.

Нема сумње да жене више учествују и имају релативно више слободе да се уздижу у модерно доба, али стопа напретка је врло спора, нарочито у земљама трећег свијета. Једноставно речено, половина свјетске популације живи са осјећајем несигурности, а овај свијет никада не можемо учинити бољим мјестом, док половина становништва живи у страху. Ако упоредите ниво оснаживања жена широм свијета, мјерено у погледу безбједности, правде и инклузије, наћи ћете европске земље, нарочито скандинавске земље. Супротно томе, неке развијене земље још увијек заостају у трци за стварањем холистичког екосистема како би жене могле слободно „цвјетати“ .

Најбоље земље за жене: Природа не дискриминише људе јер пружа једнаке могућности свима да живе и сјаје у складу са потенцијалом. Идеалистично је да би жене требале имати више слободе да раде све што желе јер су оне те које воде људску цивилизацију напријед. Ево неких земаља које женама дају више слободе и моћи и можете видјети како је то суштински повезано са индексом среће.

Шведска: Шведска је најомиљенија земља за живот жене. За преко 10 милиона швеђана не постоји сполна дискриминација; оцјена земље 99,7 говори све. Ако долазите из САД-а или са Далеког Истока, наићи ћете на жене које играју проактивнију улогу у свакодневном животу. Више личи на хипер-равноправност, јер нисте условљени да видите потпуну независност жене.

Данска: Данска, земља од 5,8 милиона са највишим рангом у индексу људског развоја, оцјењена је као друга најбоља земља за жене у 2020. години. На скали од 100, ова земља има 99,4. Скандинавска земља руши све могуће родне баријере како би женама дала могућност напредовања у складу са потенцијалом.

Холандија: Холандија је још једна сјеверноевропска земља са највишим рејтингом на листи најбољих земаља за живот жене . Са савршеним резултатом од 99,2 , држава од три билиона долара од 17 милиона људи показује изузетни напредак на плану равноправности и једнакости дохотка. Земља је позната по својој социо-културној отворености, што помало шокира аутсајдере.

Норвешка: Норвежани су познати по родној равноправности, земља је на врху у ХДИ ранг листи, а када је у питању резултат по земљи, она је савршених 98,7. Са БДП-ом по глави становника од 82.000 УСД, земља редефинише референтни ниво инклузивног раста.

Канада: Ван Европе, Канада је рангирана као најбоља у Америци по изградњи друштвеног поштовања према женама. Земља има 98,3, али заостаје за европским врхом. За 38 милиона мултикултурних канађана, оснаживање жена долази из основне филозофије „праведног друштва“ за све.

Финска: Земља поставља мјерило родне равноправности у свим сферама живота. Са резултатом од 97,5, земља се једнако добро пласира на равноправности дохотка. Финска се налази на 12. позицији у ХДИ рангирању са БДП-ом по глави становника преко 50.000 долара, што значи да земља нуди једнаку прилику за раст сваког појединачно.

Швајцарска: Најомиљенија земља такође има изузетно високу оцјену 97,1. За 8 милиона швајцараца сви су једнаки и може се осјетити родна равноправност и оснаживање широм земље.

Према чланку који је објавио Њујорк тајмс, жене у Шведској сада представљају 46% парламента и 50% владиног кабинета.

Ниједна земља није савршена. Социо-културна дефиниција сигурности, безбједности и оснаживања варира од културе до културе. Аустралија и Нови Зеланд такође се налазе на високом нивоу у погледу оснаживања и напретка жена

Оригинални текст и ранг листу земаља погледајте на CEOWORLD MAGAZINE


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!