Радници у здравству заслужују веће плате и боље услове рада

Радници у здравству заслужују веће плате и боље услове рада
Радници у здравству заслужују веће плате и боље услове рада

У разговору са новинаром за Српска инфо о условима рада радника у здравству, замјеник предсједника Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске, Никола Црнчевић поручио је да услови и економско – социјални статус здравствених радника могу и морају бити бољи.

Просјечна плата медицинске сестре код нас је 900 КМ, док су вани те зараде знатно више, те да би сестре и техничари били задовољни са платом од 1.300 до 1.400 КМ мјесечно плус топли оброк и регрес, а  да су услови у вријеме пандемије такви какви јесу, ни најбољи нити најгори. Из Синдиката поручују да је најгоре оним радницима који раде са пацијентима који болују од короне, јер је веома захтјевно радити под заштитном опремом.

– Мислим да би сестре и техничари били задовољни овдје са 1.300 до 1.400 КМ мјесечно, с тим да се уз плату обрачунава топли оброк и регрес. Апелујемо на надлежне да је крајње вријеме да се побољша материјално-социјални статус здравствених радника. Нагласио бих да радници дају свој максимум у овом несретном времену, не одустају од пружања помоћи пацијенту који им је у сваком тренутку најбитнији – истиче Никола Црнчевић испред Синдиката.

Поручује да услови и економско-социјални статус здравствених радника у РС могу и морају бити бољи.

– Услови у тренутној пандемији корона вируса су такви какви јесу, није ни најбоље, ни најгоре, а када узмете у обзир да су здравствени радници преоптерећени и на измаку снага, не може у оваквој ситуацији ни бити идеално. Медицинарима је заиста напорно радити, поготово онима у ковид одјељењима који брину о најтежим пацијентима. Треба само пет минута провести у заштитном одијелу, у скафандерима и свој оној опреми, видјети колико је то захтјевно и каква пожртвованост треба да се ради у таквим условима – закључује Црнчевић.

Извор: www.srpskainfo.com


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!