Радници правосуђа од јутрос у штрајку

Радници правосуђа од јутрос у штрајку
Радници правосуђа од јутрос у штрајку

Запослени у правосудним институцијама у Републици Српској, не рачунајући носиоце правосудних функција (судије и тужиоце) од јутрос су у штрајку. Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић каже да је 80% правосудних институција у штрајку, током којег је дошло до обуставе рада, а све у складу са Законом о штрајку. Поручује и да ће штрајк трајати до испуњења захтјева.

„Синдикат правосуђа Републике Српске од Министарства правде Републике Српске и надлежних институција тражи да престане дискриминација административних радника у односу на носиоце правосудних функција, и то по три основа. Тражимо да се из Закона о платама у члану 8. одредба о накнади у висини до 35% основне плате за тежину природе посла и посебне услове рада, издвоји из поменутог Закона и регулише путем Посебног колективног уговора. Тражимо престанак дискриминације запослених у правосудним институцијама у Српској у односу на носиоце правосудних функција по питању топлог оброка, регреса и накнаде за обрачун минулог стажа, као и да се проценат повећања плата свих запослених усклади, не са платама, већ са процентом повећања плата носилаца правосудних функција, јер се ради о пословима који носе кривичну и материјалну одговорност“, каже Петровић.

Петровић каже и да се штрајк одржава широм Српске у судовима, тужилаштвима и Правобранилаштву РС. Тврди и да су се штрајку прикључили и они радници који нису синдикално организовани, јер су изреволтирани и разочарани.

„Одлука о штраку је донијета јер су радници огорчени, зато што су обесправљени и дискриминисани и зато што не чују њихов глас у Министарству правде и Влади РС. Надамо се да ће што прије доћи до рјешења. Спремни смо, као и до сада, да сједнемо за преговарачки сто. Нудили смо рјешење и нудимо и даље, али мора постојати компромис. У интересу свих је, али и одговорно, да што прије сједнемо за преговарачки сто. До када ћемо штрајковати зависи искључиво од ресорног министарства, Владе РС и људи који проводе штрајк. Министарство правде је донијело Рјешење о минимуму процеса рада, након наше Одлуке о штрајку, које је имало за циљ да угуши штрајк, јер је предвиђено да до 98% запослених ради. Какав је то штрајк? Одустајања нема. Штрајкујемо у складу са законом“, поручује Петровић.

Представници Синдиката правосуђа РС подсјећају да плата за средњу стручну спрему износи 1.100 КМ. Ако се од ове плате са средњом стручном спремом одузме износ топлог оброка, одузме износ регреса и наведене накнаде, онда се долази до тога да основна плата радника у правосуђу износи 875 КМ. Стојанка Станковић, члан Синдикалне организације Окружног суда у Бањој Луци потврђује све наведено.

„Ми радимо тежак и одговоран посао, под пуном кривичном и материјалном одговорношћу, сусрећемо се сваки дан са најтежим облицима криминала, малољетничким предметима, имамо и дежурства, али нисмо плаћени адекватно. Желимо да престане дискриминација у односу на носиоце правосудних функција. Судије и тужиоци на почетку сваке године добију одређено повећање плата, а ми не. Штрајк ће, вјерујем, имати велики утицај“, каже Станковићева.

Да се током штрајка поступа само по предметима који су хитни, потврђује Младен Башевић, предсједник Синдикалне организације Основног суда у Сокоцу.

„Штрајк се проводи у потпуности. Од укупно 48 радника који раде у Основном суду у Сокоцу, заједно са одјељењима у Источном Сарајеву и Палама, у штрајку су 42 радника. Од шесторо радника који нису у штрајку, четворо је на боловању, један радник је на годишњем, а само један је одбио да иде у штрајк“, каже Башевић.

Подсјећамо, Републички одбор Синдиката правосуђа Републике Српске је на сједници одржаној 9. фебруара 2024. године у Бањој Луци донио Одлуку о ступању у штрајк.

Основни суд Бањалука, 28.02. (Извор Мондо БиХ )


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!