Радници правосуђа 15. дан штрајка поручују: Не одустајемо од штрајка до испуњења захтјева

Радници правосуђа у Републици Српској у штрајку су већ 15. дан. Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић поручио је данас испред Основног суда у Бањој Луци да су захтјеви  радника и даље непромијењени. Како каже, радници који су у штрајку су исцрпљени, али непоколебљиви и одлучни у томе да истрају у својим захтјевима. Штрајку се придружила још једна синдикална организација. Ријеч је о Окружном јавном тужилаштву Добој.

„Новина је да смо коначно позвани од стране Министарства правде РС на наставак преговора, у петак у 10.30 часова. Понављам, радници се боре за голу егзистенцију. Министарство правде РС од почетка покушава да угуши штрајк. Прво смо добили рјешење о минимуму процеса рада, које је незаконито, а сада акт у којем се наводи да ће радницима бити суспендована дневница за два дана штрајка у фебруару, јер се тренутно обрачунава фебруарска плата. То није у складу са Законом, јер да би неко био суспендован мора постојати одлука о суспензији. За неке ствари ће требати времена, како би доказали да смо у праву“, поручује Петровић.

Петровић поручује и да ће, уколико не буде разумјевања са друге стране, пооштрити штрајк. Подсјећа да све оно што Синдикат правосуђа Републике Српске ради, ради у складу са Законом о штрајку. Сања Топић, административни радник Основног суда у Бањој Луци каже да су сви радници који су у штрајку у агонији, али да неће одустати.

„Ми у Основном суду у Бањој Луци примамо преко 1.000 странака дневно, сав посао нас чека када се све ово заврши. Тражимо минимум и надамо се да ћемо то остварити. Нећемо одустати без обзира на све друго“, каже Топићева.

Из Синдиката правосуђа Републике Српске поручују да су спремни на одређене компромисе, али који неће угрозити њихове захтјеве. Поручују још једном да су одлучни и да неће одустати.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!