Radnici JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka od četvrtka stupaju u generalni štrajk

Radnici JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka od četvrtka stupaju u generalni štrajk
Radnici JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka od četvrtka stupaju u generalni štrajk

Sindikalni odbor Sindikalne organizacije JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka donio je danas odluku o stupanju u generalni štrajk, koji počinje u četvrtak 20. oktobra 2022. godine. Štrajk će završiti kada budu ispunjeni zahtjevi radnika ove javne ustanove, a trajaće svakog dana u periodu od šest do 14 časova. U štrajk će stupiti svi radnici Centra, koji traže povećanje plata u iznosu od 50 KM, kako je i obećano ranije od nadležnih, zatim zaključivanje kolektivnog ugovora, čime bi se kroz izmjenu koeficijenata plate dodatno povećale i da se svako povećanje plata radnika u Gradskoj upravi prebaci i na njih, odnosno kada se poveća plata u Gradskoj upravi, da to isto važi i za radnike Centra, poručuje predsjednica Sindikalne organizacije u JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Snježana Markić Stojaković.

„Radnici su jako nezadovoljni materijalnim statusom i žele da im se ispune zahtjevi.  Gradonačelniku Banjaluke je poslat poziv za hitan sastanak, koji očekujemo u toku sutrašnjeg dana. Naša borba dugo traje. Bili smo na sastancima, pregovorima, održali smo jednočasovni štrajk upozorenja, ali naši zahtjevi nisu ispunjeni. Radnici traže da istrajemo u našoj sindikalnoj borbi i ne možemo odustati. Radnici Centra imaju najniže plate od svih javnih ustanova koje se finansiraju iz budžeta grada“, kaže Snježana Markić Stojaković.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić poručuje da radnici Centra od početka svoje borbe imaju punu podršku granskog sindikata i Saveza sindikata Republike Srpske.

„Ova borba već godinama traje, a kulminiralo je nezadovoljstvo u zadnjih par mjeseci, jer su troškovi života ogromni. Sindikat obrazovanja je pružio svaku podršku, pravnu, stručnu i kolegijalnu i sada tražimo od osnivača da što prije riješi ovaj problem. Odluka o štrajku je donesena“, kaže Gnjatić.

Iz sindikalne organizacije poručuju da su nadležni ti koji odlučuju o sudbini radnika ovog Centra. Politička prepucavanja ih, kako kažu, ne interesuju. Radnici imaju dostojanstvo i poručuju dosta je više.

„Ko je kriv što plate još nisu povećane nas ne interesuje. Ni na koga ne prebacujemo lopticu. Naši kuvari kuvaju najbolje što znaju, isto tako i spremači svoj posao rade najbolje što znaju. Zato očekujemo od nadležnih, koje mi građani plaćamo, da rade svoj posao najbolje što mogu“, kaže Markić Stojaković.

Iz sindikata apeluju na roditelje i mole za razumjevanje, jer ovo nije nikakav atak na njih, već je riječ o borbi radnika, u skladu sa zakonom, a kada riješe svoj problem, svoj posao će nastaviti da rade, kao i do sada, najbolje što znaju.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!