Првомајски Проглас Савеза синдиката Републике Српске

Првомајски Проглас Савеза синдиката Републике Српске
Првомајски Проглас Савеза синдиката Републике Српске

ПРВИ МАЈ – Међународни празник рада, тачно 134 године је симбол борбе радника за остваривање радничких и синдикалних права, за рад и живот достојан човјека, за слободу и мир. Док смо претходних година, „највећи“ раднички празник обиљежавали манифестационим окупљањима и протестним шетњама, ове године, по први пут га обиљежавамо у ванредном стању изазваним вирусом COVID 19, гдје  велики број радника затворен у својим кућама, размишља шта их чека сутра, да ли ће успјети сачувати својa раднa мјестa, да ли ће им бити исплаћена плата, хоће ли моћи платити режије и кредите, односно хоће ли успјети обезбиједити егзистенцију за себе и своју породицу.

Иза нас је изузетно тежак период. Већ два мјесеца, наши хероји, радници запослени у здравственим установама, производњи, поштама, просвјети, полицији, комуналним дјелатностима, инспекторату, ватрогасној служби, трговини, медијима и сви другим дјелатностима, под отежаним условима рада, показују посебну одговорност према институцијама и предузећима у којима раде на првим линијама одбране, не штедећи себе и своје здравље, показујући колико је њихов рад важан за цјелокупно друштво и заједницу. Још једном је потврђено да су радници кључна карика за опстанак економије Републике Српске и да се на радничким плећима гради стратегија како након свега напријед.

Сада се види колико је радник важан. Види се да ни развој технологије, ни нове машине, нити друштвене мреже не могу замјенити радника. У ово вријеме, посебно до изражаја долазе и постигнути резултати Савеза синдиката Републике Српске, види се колико је важан институт најниже плате, колико је важно што смо почетком године, најнижу плату повећали са 450 КМ на 520 КМ, што смо кроз социјални дијалог и синдикалну борбу у скоро свим секторима повећали плате у просјеку за 10%, што смо повећали висину и дужину трајања накнаде за незапосленост на Заводу за запошљавање Републике Српске. Све су то права, која сви радници, у пуном капацитету остварују за вријеме ванредног стања.

Пандемија изазвана вирусом COVID-19 је показала колико је важна и област заштите и здравља на раду, колико биолошки ризици могу утицати на живот и здравље људи, те колики утицај могу имати на цјелокупно друштво и економију. Показала се и важност улагања у јавне здравствене установе, добре услове рада, те потребу примјерене накнаде плате за вријеме боловања због изложености ризицима и заштите плата на свим нивоима.

Пред нама су поново тешки дани. Дужни смо да нама и нашој дјеци обезбиједимо сигуран, здрав и плаћен рад, проспаритет и перспективу у нашој земљи, а не „мизерне“ плате, незапосленост и рад у другим земљама.

Пред радницима је поново изазов да подигну посрнулу привреду, а пред Савезом синдиката Републике Српске, да их заштити од неодговорних и несавјесних послодаваца, који би и у овој ситуацији хтјели да профитирају. Важно је одржати радна мјеста и исплате плата у пуном износу, јер ће се на тај начин, одржати и потрошња и кренути напријед.

Савез синдиката Републике Српске, са свoјих 15 гранских синдиката, наставља борбу за повећање најниже плате и секторских плата, боље услове рада, заштиту на раду, унапређивање радничких права кроз измјене и допуне Закона о раду и других законских и подзаконских прописа, те закључивање колективних уговора. Увијек спремни да кроз социјални дијалог, предложимо квалитетне мјере које су за добробит свих радника и грађана Републике Српске, али исто тако спремни и на одлучну синдикалну борбу  за заштиту права и интереса свих наших чланова. Радници и раднице Републике Српске, наша радничка права и интересе  једино можемо заштитити и унаприједити, када се активирамо и синдикално организујемо.

Свим члановима синдиката, радницима и грађанима Републике Српске:

СРЕЋАН ПРВИ МАЈ – МЕЂУНАРОДНИ ПРАЗНИК РАДА !

Предсједница
Ранка Мишић


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!