Prosvjetni radnici ljuti na Željku Stojičić i Vladu Republike Srpske

Sa transparentom „Ispravite nepravdu, izjednačite koeficijente“ predstavnici Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS danas su prošetali do zgrade Vlade RS i sa konferencije za novinare, koja je održana pod prozorom Ministarstva prosvjete i kulture RS poručili Željki Stojičić da traže zvanične pregovore i izjednačavanje platnih koeficijenata. Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić kaže da je socijalni dijalog u zastoju, jer  već četiri mjeseca ministrica Stojičić ne želi da pregovara. Gnjatić poručuje da su prosvjetni radnici na ivici strpljenja.

„Poručujemo i predsjedniku Vlade Republike Srpske da je prema nama učinjena nepravda. Odnos koji Ministarstvo prosvjete i kulture RS ima prema nama je nepošten imi ćemo uputiti poziv i Radovanu Viškoviću, jer ministrica Željka Stojičić ignoriše sindikat, koji predstavlja 15.000 radnika“, kaže Gnjatić.

Gnjatić kaže i da Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS neće ostati nijem na ignorisanje od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS, podsjećajući da je sindikat po Ustavu i Zakonu socijalni partner i dužni su da pregovaraju.

„Naš zahtjev nije samo izjednačavanje koeficijenata.  Problama je mnogo, to pokazuju i nove mjere koje je Vlada donijela prije nekoliko dana, a ništa niko nije pitao prosvjetne radnike koji će te mjere iznijeti na svojim leđima“, poručuje Gnjatić. Komentarišući izjavu ministrice Stojičić da prosvjetni radnici nisu opterećeni administrativnim poslom, Gnjatić kaže da neko ko nikad nije nosio dnevnik u ruci i nije održao ni jedan čas ne zna kako je biti prosvjetni radnik.

Gordana Radić je član Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture i dugogodišnji  prosvjetni radnik.  Nadležnima poručuje da su prosvjetni radnici razočarani i ljuti.

„Jako smo razočarani i ljuti, jer nas valjda smatraju da smo manje vrijedni, ali bi oni koji treba da nas plate trebali znati koliko vrijedimo. Ja sam nastavnik matematike u Osnovnoj školi i mi tri puta pišemo ocjenu, imamo elektronske dnevnike, imamo masu nekih novih stvari koje radimo i sve se radi da bi bila zadovoljena forma. Niko ne zna koliko mi vremena provedemo dok pripremamo nastavu. Teško mi je da o tome govorim i da nas naše ministarstvo ignoriše. Nevjerovatno je da nemaju vremena za nas koji smo strpljivi i godinama čekamo. Krajnje je vrijeme da nas ozbiljno shvate, a mi ćemo pokazati da smo vrlo ozbiljni“, kaže ona.

Podsjećamo, plate zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi u odnosu na radnike zaposlene u javnoj upravi su manje za 250-300 KM. Pored toga što predstavnici Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS nisu dobili odgovor iz resornog ministarstva kada će početi zvanični pregovori, policija ih je udaljila ispred zgrade Vlade RS, uz obrazloženje da je zgrada Vlade štićeni objekat.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!