Просјечна плата медијских радника је 860 КМ, у графичарској дјелатности око 760 КМ

Просјечна плата медијских радника је 860 КМ, у графичарској дјелатности око 760 КМ
Просјечна плата медијских радника је 860 КМ, у графичарској дјелатности око 760 КМ

У Бањалуци је 16.12.2021. године одржана сједница Републичког одбора Синдиката медија и графичара Републике Српске, а након сједнице предсједник Синдиката медија и графичара Републике Српске Никола Шобат је, на конференцији за новинаре, рекао да је вријеме да се повећају плате и унаприједе услови рада запослених у медијима и графичарској дјелатности.

„Ми смо далеко испод републичког просјека када је ријеч о платама. Код запослених у медијима је јако ниска плата за високу стручну спрему, као и за одговорност посла који обављају. Према нашим подацима, просјечна плата радника у медијима је 860 КМ, а у графичарској дјелатности око 760 КМ“, рекао је Шобат.

Плате радника које заступа Синдикат медија и графичара се морају повећати, а рад мора бити достојанствен и плаћен. Важно је подстаћи и послодавце у областима медија и графичарске дјелатности да потпишу колективне уговоре ради повећања плата запослених и унапређења услова рада.

„Усвајање измјена Закона о раду на посљедњој сједници парламента Српске створиће одређене услове на плану колективног преговарања и исплате плата“, рекао је Шобат.

Потпредсједник Синдиката медија и графичара Републике Српске Андријана Писаревић каже да медији далеко више извјештавају о унапређењу положаја других друштвених категорија, а најмање о себи, те да такву праксу треба промијенити. Радници у медијима и графичкој дјелатности нису довољно плаћени, иако је њихов посао изузетно одговоран и тежак, зато сви треба да се боре за своја права и да са послодавцима преговарају о унапређењу услова рада.

„Ми ћемо као синдикат бити уз њих с циљем да им обезбиједимо сваку могућу и затражену помоћ на том плану. У трци и паници за другим информацијама и за извјештавањем и свим догађајиам дневним, новинари забораве мислити на себе. И док свакодневно пишемо и извјештавамо о правима радника у разним другим секторима, најмање времена проводимо извјештавајући о нашем сектору и нашим платама“, поручила је Писаревићева.

Синдикат медија и графичара РС окупља 17 синдикалних организација и око 3.500 запослених према подацима из 2020. године.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!