Предузети све мјере и активности у заштити права радника у Републици Српској

Предузети све мјере и активности у заштити права радника у Републици Српској
Предузети све мјере и активности у заштити права радника у Републици Српској

Савез синдиката Републике Српске још једном захтјева од Владе Републике Српске и Кризног штаба да предузму све мјере и активности у заштити права радника.

Све је више послодаваца који врше невиђен притисак на раднике да потпишу споразумни раскид уговора о раду или захтјев за неплаћено одсуство. Такви послодавци незаконито, а у тренутку када су на снази ванредна ситуација и врло извјесно ванредно стање, могу се квалификовати и као тешка дјела која изазивају страх и панику.

Инспекторат Републике Српске скоро да нема могућности да контролише и санкционише несавјестан рад оваквих послодаваца. Инспектори су даноноћно на граничним прелазима гдје обављају тешке послове и зато захтијевамо од Владе Републике Српске и Кризног штаба да изнађу могућност новог запошљавања инспектора или прерасподјелу рада државних службеника који испуњавају законом прописане услове за обављање послова инспектора.

Савез синдиката Републике Српске инсистира и захтијева од Владе Републике Српске да ниједан облик најављене помоћи послодавцима у вријеме пандемије вируса корона и проглашења ванредне ситуације не смије бити додијељен несавјесним послодавцима који су одпустили раднике.

Позивамо све раднике да пријаве Савезу синдиката Републике Српске сваки облик кршење радничких права иако нису чланови синдиката, како бисмо се заједно борили за свако радно мјесто, законито исплаћивање плата или накнада радницима у Републици Српској.

Српска мора учинити све да сачува здравље радника, радничка права и сваки законит облик привредне активности.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!