Preduzeti sve mjere i aktivnosti u zaštiti prava radnika u Republici Srpskoj

Preduzeti sve mjere i aktivnosti u zaštiti prava radnika u Republici Srpskoj
Preduzeti sve mjere i aktivnosti u zaštiti prava radnika u Republici Srpskoj

Savez sindikata Republike Srpske još jednom zahtjeva od Vlade Republike Srpske i Kriznog štaba da preduzmu sve mjere i aktivnosti u zaštiti prava radnika.

Sve je više poslodavaca koji vrše neviđen pritisak na radnike da potpišu sporazumni raskid ugovora o radu ili zahtjev za neplaćeno odsustvo. Takvi poslodavci nezakonito, a u trenutku kada su na snazi vanredna situacija i vrlo izvjesno vanredno stanje, mogu se kvalifikovati i kao teška djela koja izazivaju strah i paniku.

Inspektorat Republike Srpske skoro da nema mogućnosti da kontroliše i sankcioniše nesavjestan rad ovakvih poslodavaca. Inspektori su danonoćno na graničnim prelazima gdje obavljaju teške poslove i zato zahtijevamo od Vlade Republike Srpske i Kriznog štaba da iznađu mogućnost novog zapošljavanja inspektora ili preraspodjelu rada državnih službenika koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za obavljanje poslova inspektora.

Savez sindikata Republike Srpske insistira i zahtijeva od Vlade Republike Srpske da nijedan oblik najavljene pomoći poslodavcima u vrijeme pandemije virusa korona i proglašenja vanredne situacije ne smije biti dodijeljen nesavjesnim poslodavcima koji su odpustili radnike.

Pozivamo sve radnike da prijave Savezu sindikata Republike Srpske svaki oblik kršenje radničkih prava iako nisu članovi sindikata, kako bismo se zajedno borili za svako radno mjesto, zakonito isplaćivanje plata ili naknada radnicima u Republici Srpskoj.

Srpska mora učiniti sve da sačuva zdravlje radnika, radnička prava i svaki zakonit oblik privredne aktivnosti.


Najvažnije aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske u borbi za radnička prava