Представницима Савеза синдиката РС презентована радна верзија Закона о здравственој заштити

Представницима Савеза синдиката РС презентована радна верзија Закона о здравственој заштити
Представницима Савеза синдиката РС презентована радна верзија Закона о здравственој заштити

Представницима Савеза синдиката Републике Српске је у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске презентованa радна верзија Закона о здравственој заштити, прије званичне форме, а који ће бити упућен на сједницу Економско-социјалног савјета. Наиме, Савез синдиката РС је неколико година уназад, кроз Приједлог глобалних и секторских мјера за Програм економских реформи РС, на реалним показатељима и искуствима тражио измјене и допуне или доношење нових закона о здравственој заштити и здравственом осигурању.

Закон о здравственој заштити ће се заједно са Законом о здравственој документацији и евиденцијама у области здравства, Законом о здравственом осигурању и Законом о дјелатностима у здравству наћи у скупштинској процедури, што је био један од захтјева Савеза синдиката РС.  Оно на чему је Савез синдиката Републике Српске инсистирао јесте да Закон о здравстеној заштити и Закон о здравственом осигурању иду у пакету у скупштинску процедуру.

Један од разлога за доношење Закона о здравственој заштити  је потреба за унапређењем система здравствене заштите у Српској, чиме ће се здравствени систем боље прилагодити потребама становништва и осигураће се пружање квалитетнијих и ефикаснијих здравствених услуга становништву Републике Српске. Новим законом ће бити усклађен и систем здравствене заштите РС са системом здравствене заштите у земљама Европске уније.

Састанку су, испред Савеза сидниката присуствовали Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС, Горан Станковић, генерални секретар Савеза и потпредсједници Савеза синдиката Републике Српске Драган Гњатић и Данко Ружичић. Састанку је присуствовао и министар здравља у Влади РС Ален Шеранић, са члановима радне групе који су учествовали у изради поменутог закона.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!