Predstavnicima Saveza sindikata RS prezentovana radna verzija Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Predstavnicima Saveza sindikata RS prezentovana radna verzija Zakona o zdravstvenoj zaštiti
Predstavnicima Saveza sindikata RS prezentovana radna verzija Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske je u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske prezentovana radna verzija Zakona o zdravstvenoj zaštiti, prije zvanične forme, a koji će biti upućen na sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta. Naime, Savez sindikata RS je nekoliko godina unazad, kroz Prijedlog globalnih i sektorskih mjera za Program ekonomskih reformi RS, na realnim pokazateljima i iskustvima tražio izmjene i dopune ili donošenje novih zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti će se zajedno sa Zakonom o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, Zakonom o zdravstvenom osiguranju i Zakonom o djelatnostima u zdravstvu naći u skupštinskoj proceduri, što je bio jedan od zahtjeva Saveza sindikata RS.  Ono na čemu je Savez sindikata Republike Srpske insistirao jeste da Zakon o zdravstenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju idu u paketu u skupštinsku proceduru.

Jedan od razloga za donošenje Zakona o zdravstvenoj zaštiti  je potreba za unapređenjem sistema zdravstvene zaštite u Srpskoj, čime će se zdravstveni sistem bolje prilagoditi potrebama stanovništva i osiguraće se pružanje kvalitetnijih i efikasnijih zdravstvenih usluga stanovništvu Republike Srpske. Novim zakonom će biti usklađen i sistem zdravstvene zaštite RS sa sistemom zdravstvene zaštite u zemljama Evropske unije.

Sastanku su, ispred Saveza sidnikata prisustvovali Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, Goran Stanković, generalni sekretar Saveza i potpredsjednici Saveza sindikata Republike Srpske Dragan Gnjatić i Danko Ružičić. Sastanku je prisustvovao i ministar zdravlja u Vladi RS Alen Šeranić, sa članovima radne grupe koji su učestvovali u izradi pomenutog zakona.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!