Представници Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске сутра на преговорима у Министарству просвјете и културе РС

Представници Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске сутра на преговорима у Министарству просвјете и културе РС

Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске представља преко 14.500 запослених у предшколском, основном, средњем и високом образовању, као и у науци и култури. Као одговоран социјални партнер, овај Синдикат, дао је пуни допринос афирмацији образовног система, а прије свега истрајава на заштити радничких права запослених у овим дјелатностима.

Више пута, овај Синдикат је тражио састанак са министрицом просвјете и културе Републике Српске, госпођом Наталијом Тривић, како би разговарали о почетку школске године у потпуно измјењеним условима рада, са циљем што квалитетнијег наставног процеса, али и очувања дигнитета просвјетних радника и њиховог економског и социјалног положаја.

Нажалост, након скоро два мјесеца инсистирања на преговорима и након што је донесена одлука без учешћа Синдиката о моделу и начину организовања наставног процеса од 01. септембра 2020. године, министрица Наталија Тривић је прихватила разговоре који ће се одржати у понедјељак, 24. августа 2020. године у Министарству просвјете и културе Републике Српске.

Преговарачки тим Синдиката, на челу са предсједником Драганом Гњатићем, ће врло јасно пренијети представницима Министарства просвјете и културе Републике Српске захтјеве и поруке просвјетних радника и биће спреман на сваку врсту договора који штити и афирмише значај и улогу просвјетних радника у друштву.

Такође, економски положај запослених у овим дјелатностима биће једна од најважнијих тема ових разговора. Просвјетни радници у Републици Српској очекују да на састанку, који ће се одржати у понедјељак, добију одговоре на сва за њих и за почетак школске године, важна питања.

Република Српска, као и ресорно Министарство, ни у једном тренутку не смију заборавити са колико су знања, пожртвованости и одговорности просвјетни радници допринијели, да се успјешно заврши школска година. Са истим ентузијазмом се креће у сусрет новој школској години, али са оправданим страхом пред изазовом који доноси Одлука о начину извођења наставног процеса у ванредној ситуацији.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!