Правичније повећати плате

Правичније повећати плате
Правичније повећати плате

Представници Синдиката радника унутрашњих послова Републике Српске и Синдиката правосуђа Републике Српске поздрављају напоре Владе да од идуће године буду повећане плате радницима у Српској, али сматрају да повећање треба да буде правичније.

Аница Јондић, предсједница Синдиката радника унутрашњих послова Републике Српске рекла је новинарима у Бањалуци да Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова Републике Српске, који ће се сутра наћи на сједници Народне скупштине, неће бити задовољен кључни принцип, а то је да најмање плате у овом ресору требају номинално највише расти.

„Приједлогом закона најниже плате у МУП-у најмање расту, а највише плате највише расту, изузимајући 14. платну групу коју чине раднице на одржавању чистоће чији је коефицијент 4,5, а плата 450 КМ, и само ће њима плате расти за 20 одсто. Код свих осталих платних група полицијских и државних службеника и намјештеника најмање плате најмање расту“, појаснила Аниица Јондић и нагласила да запосленима у МУП-у плате нису расле 12 година.
Приједлог закона предвиђа да плате полицијских службеника у номиналном износу расту од 70 до 114 КМ, државних службеника од 63 до 111 КМ, а намјештеника од 53 до 117 КМ.

„Вјерујемо да Влада Српске није имала ту намјеру, када је обезбјеђивала 67 милиона КМ за повећање плата буџетским корисницима у Српској, већ да повећа најниже плате, а то овим законом неће бити обезбјеђено“, поручила је Аница Јондић.

Синдикат радника унутрашњих послова РС предлаже да најниже плате расту највише у номиналном износу, а највише плате да расту најмање да би се смањио јаз између плата.

„Предлажемо да се коефицијент од пет увећа за 1,10 одсто, од 5,50 до 10,90 за један одсто, од 11,15 до 19,05 да се увећа за 0,77 и од 19,25 до 26,23 за 0,55 одсто. Овим приједлогом не би у цјелости била утрошена средства која је Влада предвидјела за повећање плата радника МУП-а“, рекла је Аница Јондић.

Други приједлог Синдиката радника унутрашњих послова РС је да предвиђена средства буду распоређена тако да свим радницима МУП-а плате буду увећане за једнак номинални износ. Овај синдикат је Народној скупштини и Влади Републике Српске, клубовима посланика и Одбору за безбједност 18. новембра упутио приједлог и амандман на Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о платама запослених у МУП-и Републике Српске који ће се наћи сутра на сједници по хитном поступку.

Аница Јондић је подсјетила да је Приједлогом закона предвиђено да се увећају платни коефицијенти, и то тако што ће платни коефицијенти до пет бити увећани за 20 одсто, од 5,50 до 10,90 за 10 одсто, од 11,15 до 19,05 за седам одсто и од 19,25 до 26,23 за пет одсто.

Синиша Петровић, предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске сматра да је у Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске требало повести рачуна о начину расподјеле повећања плата, јер би, према приједлогу нових коефицијената, повећање плата запослених у правосуђу са средњом стручном спремом за 70 одсто радника износило 73 КМ.

„Предлажемо да се повећање коефицијената уради на правичнији начин и упутили смо амандмане Народној скупштини и Влади Републике Српске, те клубовима посланика, тако да се направи повећање за средњу стручну спрему, умјесто да коефицијент буде 8,4 он износи 8,7 након опорезивања, што би довело до повећања плате од 100 КМ, што би процентуално износило повећање од 15%„, прецизирао је Синиша Петровић.
У Синдикату правосуђа Републике Српске кажу да у институцијама правосуђа ради 1.067 административних радника са средњом стручном спремом и то су носиоци послова. За  приједлог повећања плата овог Синдиката, било би потребно 50.000 КМ мјесечно, како би повећање било правично. Синдикат правосуђа РС је упутио још један захтјев, да у наредној години дође до још једног повећања плата, како би се побољшао материјални статус запсолених у правосудним институцијама РС.

Подсјећамо, у Бањалуци ће сутра бити одржана сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће по хитном поступку бити разматран сет измјена закона о платама радницима у управи, просвјети, култури, високом образовању, МУП-у и правосуђу. Ријеч је о измјенама закона који предвиђају да плате плате радницима у јавном сектору или онима који их примају из буџета Српске буду повећане у распону од пет до 20 одсто.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!