Pravičnije povećati plate

Pravičnije povećati plate
Pravičnije povećati plate

Predstavnici Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske i Sindikata pravosuđa Republike Srpske pozdravljaju napore Vlade da od iduće godine budu povećane plate radnicima u Srpskoj, ali smatraju da povećanje treba da bude pravičnije.

Anica Jondić, predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske rekla je novinarima u Banjaluci da Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji će se sutra naći na sjednici Narodne skupštine, neće biti zadovoljen ključni princip, a to je da najmanje plate u ovom resoru trebaju nominalno najviše rasti.

„Prijedlogom zakona najniže plate u MUP-u najmanje rastu, a najviše plate najviše rastu, izuzimajući 14. platnu grupu koju čine radnice na održavanju čistoće čiji je koeficijent 4,5, a plata 450 KM, i samo će njima plate rasti za 20 odsto. Kod svih ostalih platnih grupa policijskih i državnih službenika i namještenika najmanje plate najmanje rastu“, pojasnila Aniica Jondić i naglasila da zaposlenima u MUP-u plate nisu rasle 12 godina.
Prijedlog zakona predviđa da plate policijskih službenika u nominalnom iznosu rastu od 70 do 114 KM, državnih službenika od 63 do 111 KM, a namještenika od 53 do 117 KM.

„Vjerujemo da Vlada Srpske nije imala tu namjeru, kada je obezbjeđivala 67 miliona KM za povećanje plata budžetskim korisnicima u Srpskoj, već da poveća najniže plate, a to ovim zakonom neće biti obezbjeđeno“, poručila je Anica Jondić.

Sindikat radnika unutrašnjih poslova RS predlaže da najniže plate rastu najviše u nominalnom iznosu, a najviše plate da rastu najmanje da bi se smanjio jaz između plata.

„Predlažemo da se koeficijent od pet uveća za 1,10 odsto, od 5,50 do 10,90 za jedan odsto, od 11,15 do 19,05 da se uveća za 0,77 i od 19,25 do 26,23 za 0,55 odsto. Ovim prijedlogom ne bi u cjelosti bila utrošena sredstva koja je Vlada predvidjela za povećanje plata radnika MUP-a“, rekla je Anica Jondić.

Drugi prijedlog Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS je da predviđena sredstva budu raspoređena tako da svim radnicima MUP-a plate budu uvećane za jednak nominalni iznos. Ovaj sindikat je Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srpske, klubovima poslanika i Odboru za bezbjednost 18. novembra uputio prijedlog i amandman na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u MUP-i Republike Srpske koji će se naći sutra na sjednici po hitnom postupku.

Anica Jondić je podsjetila da je Prijedlogom zakona predviđeno da se uvećaju platni koeficijenti, i to tako što će platni koeficijenti do pet biti uvećani za 20 odsto, od 5,50 do 10,90 za 10 odsto, od 11,15 do 19,05 za sedam odsto i od 19,25 do 26,23 za pet odsto.

Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske smatra da je u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske trebalo povesti računa o načinu raspodjele povećanja plata, jer bi, prema prijedlogu novih koeficijenata, povećanje plata zaposlenih u pravosuđu sa srednjom stručnom spremom za 70 odsto radnika iznosilo 73 KM.

„Predlažemo da se povećanje koeficijenata uradi na pravičniji način i uputili smo amandmane Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srpske, te klubovima poslanika, tako da se napravi povećanje za srednju stručnu spremu, umjesto da koeficijent bude 8,4 on iznosi 8,7 nakon oporezivanja, što bi dovelo do povećanja plate od 100 KM, što bi procentualno iznosilo povećanje od 15%„, precizirao je Siniša Petrović.
U Sindikatu pravosuđa Republike Srpske kažu da u institucijama pravosuđa radi 1.067 administrativnih radnika sa srednjom stručnom spremom i to su nosioci poslova. Za  prijedlog povećanja plata ovog Sindikata, bilo bi potrebno 50.000 KM mjesečno, kako bi povećanje bilo pravično. Sindikat pravosuđa RS je uputio još jedan zahtjev, da u narednoj godini dođe do još jednog povećanja plata, kako bi se poboljšao materijalni status zapsolenih u pravosudnim institucijama RS.

Podsjećamo, u Banjaluci će sutra biti održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će po hitnom postupku biti razmatran set izmjena zakona o platama radnicima u upravi, prosvjeti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP-u i pravosuđu. Riječ je o izmjenama zakona koji predviđaju da plate plate radnicima u javnom sektoru ili onima koji ih primaju iz budžeta Srpske budu povećane u rasponu od pet do 20 odsto.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!