Povećati plate radnicima u građevinarstvu, komunalnim djelatnostima, šumarstvu i preradi drveta

Predsjednici granskih sindikata nastavili su svoje svakodnevne aktivnosti u borbi za radnička prava, sa posebnima akcentom na potpisivanje granskih kolektivnih ugovora. U sedmici pred obilježavanje 1. maja – Međunarodnog praznika rada još jednom su pozvali poslodavce da se odazovu na pregovore, kako bi se postiglo rješenje koje je prihvatljivo za sve radnike.

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno komunalne djelatnosti Republike Srpske kaže da je stanje jako teško u svim djelatnostima. Podsjetila je da je prosječna februarska plata u građevinarstvu iznosila 780 KM, a u komunalnom sektoru 930 KM. S druge strane, imamo statistiku koja je naumoljiva i prema kojoj je sindikalna potrošačka korpa koštala čak 2.078 KM.

„Tražimo povećanje plata i potpisivanje granskih kolektivnih ugovora. Mi jesmo na dobrom putu da potpišemo kolektivne ugovore u grani koju predstavljam, ali je činjenica da i dalje nemamo regulisana prava. S obzirom da je posljednjim Izmjenama i dopunama Zakona o radu jasno definisano da se plate regulišu isključivo kolektivnim ugovorom i Zakonom o platama, imamo pravo da tražimo hitno potpisivanje kolektivnih ugovora i povećanje plata za sve naše radnike“, kaže Dragana Vrabičić.

Vlado Pavlović, predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske rekao je novinarima u Banjaluci da je ovaj Sindikat početkom godine uspio da podigne cijenu rada za 10%, ali je inflacija učinila svoje. Zato traži novo povećanje cijene rada, jer sektor šumarstva, prerade drveta i papira nikad nije imao bolji ambijent za privređivanje. Drvoprerađivačima koji nemaju sklopljen kolektivni ugovor poručuje da moraju što prije to učiniti, ako ne žele da im inspekcija kuca na vrata.

„Zato još jednom pozivam naše gransko udruženje poslodavaca da potpišemo granske kolektivne ugovore. Što se tiče Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS, oko 95% radnika, a koji su članovi sindikata,  pokriveno je kolektivnim ugovorima.  Posebno pozivam poslodavce koji ne dozvoljavaju formiranje sindikata u svojim firmama, da promijene mišljenje za dobrobit radnika“, kaže Pavlović.

U Sindikatu šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske kažu da će poslodavcima jasno definisane zahtjeve poslati već sutra. Prirodna sirovina prelijeva se u privatne džepove, a to nikada nije bilo tako. Zato eksplicitno od Vlade Republike Srpske traže da izvrši balans, jer  je tržište stvorilo  ekstra uslove, samo kolač treba podijeliti na ravne časti, kažu u Sindikatu. Predsjednici granskih sindikata poručuju da se svakodnevno bore za veće plate i bolje uslove rada, ali da i poslodavci i Vlada moraju nositi teret i stvoriti što bolji ambijent.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!