Повећати плате радницима у грађевинарству, комуналним дјелатностима, шумарству и преради дрвета

Повећати плате радницима у грађевинарству, комуналним дјелатностима, шумарству и преради дрвета
Повећати плате радницима у грађевинарству, комуналним дјелатностима, шумарству и преради дрвета

Предсједници гранских синдиката наставили су своје свакодневне активности у борби за радничка права, са посебнима акцентом на потписивање гранских колективних уговора. У седмици пред обиљежавање 1. маја – Међународног празника рада још једном су позвали послодавце да се одазову на преговоре, како би се постигло рјешење које је прихватљиво за све раднике.

Драгана Врабичић, предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено комуналне дјелатности Републике Српске каже да је стање јако тешко у свим дјелатностима. Подсјетила је да је просјечна фебруарска плата у грађевинарству износила 780 КМ, а у комуналном сектору 930 КМ. С друге стране, имамо статистику која је наумољива и према којој је синдикална потрошачка корпа коштала чак 2.078 КМ.

„Тражимо повећање плата и потписивање гранских колективних уговора. Ми јесмо на добром путу да потпишемо колективне уговоре у грани коју представљам, али је чињеница да и даље немамо регулисана права. С обзиром да је посљедњим Измјенама и допунама Закона о раду јасно дефинисано да се плате регулишу искључиво колективним уговором и Законом о платама, имамо право да тражимо хитно потписивање колективних уговора и повећање плата за све наше раднике“, каже Драгана Врабичић.

Владо Павловић, предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске рекао је новинарима у Бањалуци да је овај Синдикат почетком године успио да подигне цијену рада за 10%, али је инфлација учинила своје. Зато тражи ново повећање цијене рада, јер сектор шумарства, прераде дрвета и папира никад није имао бољи амбијент за привређивање. Дрвопрерађивачима који немају склопљен колективни уговор поручује да морају што прије то учинити, ако не желе да им инспекција куца на врата.

„Зато још једном позивам наше гранско удружење послодаваца да потпишемо гранске колективне уговоре. Што се тиче Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС, око 95% радника, а који су чланови синдиката,  покривено је колективним уговорима.  Посебно позивам послодавце који не дозвољавају формирање синдиката у својим фирмама, да промијене мишљење за добробит радника“, каже Павловић.

У Синдикату шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске кажу да ће послодавцима јасно дефинисане захтјеве послати већ сутра. Природна сировина прелијева се у приватне џепове, а то никада није било тако. Зато експлицитно од Владе Републике Српске траже да изврши баланс, јер  је тржиште створило  екстра услове, само колач треба подијелити на равне части, кажу у Синдикату. Предсједници гранских синдиката поручују да се свакодневно боре за веће плате и боље услове рада, али да и послодавци и Влада морају носити терет и створити што бољи амбијент.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!