Повећати плате просвјетним радницима

Повећати плате просвјетним радницима
Повећати плате просвјетним радницима

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић је, присуствујући манифестацији Просвјетно сидникално вече у Добоју, оцијенила да би повећање плата у просвјети, којег није било читаву деценију, мотивисало запослене у образовању да унаприједе свој статус и да не напуштају Српску.

Навела је да је за државу најтежи одлазак радника из сектора образовања и здравства, јер је, како каже, без здраве и образоване нације тешко размишљати о будућности.

Ранка Мишић је за РТРС рекла да је потребно да се номинално повећају плате просвјетних радника, али и да се утврди повећање плата сваке године, јер таква одлука има и психолошки ефекат да људи схвате да о њима неко размишља.

Она је додала да је сектор образовања највише пута носио и трпио процесе реформи које су требале да створе бољи амбијент на тржишту рада.

„Савез синдиката у посљедња четири мјесеца води је озбиљну кампању да је потребно повећати плате у Републици Српској свим запосленима, а радници у просвјети као важан дио друштва су, наравно, дио те кампање,  рекла је Ранка Мишић.

Захваљујући тој кампањи носиоци власти у Српској пристали су, између осталог, и на захтјев о повећању плата и сада је на представницима синдиката образовања да се то и спроведе кроз измјене закона о раду, не занемарујући притом колективни уговор, те водећи рачуна да расподјела и повећање плата буде што правичнија.

Члан Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе регије Добој Божица Глигорић каже да је учињен први корак ка изједначавању платних коефицијената са другим буџетским корисницима.

Манифестацији Просвјетно синдикално вече присуствовао је предсједник Синдиката образовања, науке и културе Српске Драган Гњатић. Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске регије Добој организује већ трећу годину заредом Просвјетно синдикално вече. На манифестацији је присуствовало преко 300 учесника- чланова синдиката.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!