Povećati plate prosvjetnim radnicima

Povećati plate prosvjetnim radnicima
Povećati plate prosvjetnim radnicima

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić je, prisustvujući manifestaciji Prosvjetno sidnikalno veče u Doboju, ocijenila da bi povećanje plata u prosvjeti, kojeg nije bilo čitavu deceniju, motivisalo zaposlene u obrazovanju da unaprijede svoj status i da ne napuštaju Srpsku.

Navela je da je za državu najteži odlazak radnika iz sektora obrazovanja i zdravstva, jer je, kako kaže, bez zdrave i obrazovane nacije teško razmišljati o budućnosti.

Ranka Mišić je za RTRS rekla da je potrebno da se nominalno povećaju plate prosvjetnih radnika, ali i da se utvrdi povećanje plata svake godine, jer takva odluka ima i psihološki efekat da ljudi shvate da o njima neko razmišlja.

Ona je dodala da je sektor obrazovanja najviše puta nosio i trpio procese reformi koje su trebale da stvore bolji ambijent na tržištu rada.

„Savez sindikata u posljednja četiri mjeseca vodi je ozbiljnu kampanju da je potrebno povećati plate u Republici Srpskoj svim zaposlenima, a radnici u prosvjeti kao važan dio društva su, naravno, dio te kampanje,  rekla je Ranka Mišić.

Zahvaljujući toj kampanji nosioci vlasti u Srpskoj pristali su, između ostalog, i na zahtjev o povećanju plata i sada je na predstavnicima sindikata obrazovanja da se to i sprovede kroz izmjene zakona o radu, ne zanemarujući pritom kolektivni ugovor, te vodeći računa da raspodjela i povećanje plata bude što pravičnija.

Član Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture regije Doboj Božica Gligorić kaže da je učinjen prvi korak ka izjednačavanju platnih koeficijenata sa drugim budžetskim korisnicima.

Manifestaciji Prosvjetno sindikalno veče prisustvovao je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Dragan Gnjatić. Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske regije Doboj organizuje već treću godinu zaredom Prosvjetno sindikalno veče. Na manifestaciji je prisustvovalo preko 300 učesnika- članova sindikata.