Повећање плата у Републици Српској у (не)милости послодаваца

Повећање плата у Републици Српској у (не)милости послодаваца
Повећање плата у Републици Српској у (не)милости послодаваца

Иако повећање минималца у Републици Српској на 520 КМ, које је на снази од ове године, за собом повлачи и повећање других плата, у коначници, само од добре воље послодаваца зависи колико ће то повећање износити.

Наиме, најнижа плата у РС за 2019. годину је износила 450 КМ док минималац за 2020. Одлуком Владе РС износи 520 КМ.

Ово би требало да утиче и на повећање других плата, али у пракси то можда неће бити случај, објашњавају у синдикату.

„Једна од вриједности најниже плате је што она за собом аутоматски повлачи повећање свих других плата. Уколико нпр. у одређеном привредном субјекту квалификован радник имао стартну плату 520 КМ, а неквалификовани радник је прошле године имао 450 марака, сада када неквалификовани радник има 520 КМ, послодавац аутоматски мора повећати плату квалификованом раднику јер не може довести до уједначавања износа оном ко обавља сложеније послове у односу на оног ко обавља једноставније послове“, појаснила је предсједница Савеза синдиката Републике Спрске, Ранка Мишић.

Нажалост, како додаје, у већини привредних субјеката износ повећања најниже плате зависи од воље и расположења послодаваца.

„Од воље послодавца зависи и да ли ће повећати плату или ће све раднике ставити на минималац, што је незаконито. Свако повећање зависи од воље послодавца, изузев привредних субјеката гдје ми имамо синдикат“, наглашава Мишићева.

Како наводи, у предузећима у којима су формирани синдикати, крајем сваке године се преговара о износу плате за идућу годину за све раднике који су ту запослени и то се дефинише појединачним колективним уговором.

„Тамо гдје имамо синдикат имамо повећање плата мимо минималца на начин да се појединачним колективним уговором договори повећање плата у зависности од могућности и капацитета привредног субјекта“, каже Мишићева.

Према њеним ријечима, минималац, према Закону примају неквалификовани радници који обављају најједноставније послове.

„Према нашим процјенама то је између 15.000 и 17.000 радника у РС, који би требало да примају најнижу плату, а сви остали више од најниже плате у зависности од квалификације. Међутим, показатељи Пореске управе кажу да се понекад појави између 28 и 30.000 радника који примају најнижу плату, што значи да је минималац злоупотријебљен, те да га примају и квалификовани радници, а остатак добију на руке“, упозорава Мишићева.

Нагласила је да, је Закон о подстицајима у РС, такође веома мотивишући за повећање плата радницима.

Како појашњава, ако је квалификовани радник прије ступања на снагу поменутог Закона имао плату 700 КМ и послодавац самоиницијативно или кроз преговоре са синдикатом у предузећу одлучи да том раднику повећа плату за 100 марака, на тај износ ће платити само једну трећину пореза и доприноса, а двије трећине ће му Влада признати, односно добиће поврат у износу пореза и доприноса на тај износ повећања плате.

Говорећи о начину утврђивања најниже плате у РС, Мишићева је истакла да се она утврђује на основу приједлога Економско-социјалног савјета, те да на основу тог пријелога Влада доноси коначну одлуку јер је то законска обавеза Владе.

„Послодавци су били става да минималац за 2020. годину треба да износи 480 КМ, евентуално 500 марака. Ми то нисмо прихватили и наш захјтев је био 550 КМ. Први корак и други корак 600 марака у току године, да додје до још једног повећања плата. Влада је имала законску обавезу пошто се нисмо догворили да она донесе одлуку и лобирањем и разговорима које смо имали са Владом стигли смо до износа од 520 марака“, закључила је Мишићева.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС, Саша Тривић рекао је да најнижа плата коју радник за пуно радно вријеме може примити је 520 марака.

„До сада је минималац био 450 КМ, али ако је неки радник имао 480 КМ или 490 марака, повећање се односи и на њега“, истиче Тривић.

Извор: Мондо


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!