Повећање најниже плате реалан основ за повећање свих плата у Српској

Повећање најниже плате реалан основ за повећање свих плата у Српској
Повећање најниже плате реалан основ за повећање свих плата у Српској

За Савез синдиката Републике Српске је прихватљив приједлог предсједника Републике Српске Милорада Додика да најнижа плата за 2024. годину износи 1.050 КМ и представља добру мјеру и реалан основ за повећање свих плата у Републици Српској.

Савез синдиката Републике Српске од прошле године, снагом аргумената, социјалним партнерима предлаже да износ најниже плате буде у износу који је потребан четворочланој породици за прехрану из синдикалне потрошачке корпе, јер је свака плата, од које радник не може да прехрани своју породицу, бесмислена.

Према посљедњим подацима, само за прехрану у септембру мјесецу било је потребно издвојити 1.137 КМ, у вријеме када 2/3 радника у Српској ради за просјечну плату која је мања од републичке просјечне плате у износу од 1.277 КМ. Социјални партнери, нажалост, нису имали слуха за приједлог Савеза синдиката Републике Српске, а свој негативан став су показали на посљедње двије сједнице Економско-социјалног савјета Републике Српске.

С друге стране, привредни субјекти су у прошлој години остварили пријављену нето добит у износу од четири милијарде КМ, а сасвим сигурно је најмање још 1/3 добити остала у сивој зони. Савез синдиката Републике Српске није против остваривања добити послодаваца, али је против ниских плата и лоших услова рада, који су главни мотив за одлазак радника из Српске за већим платама и бољим условима рада.

Подсјећамо, најнижа плата има двојаку улогу. Прва је да заштити раднике који примају најнижу плату, а друга улога је да „погура“ све друге плате. Корист од повећања најниже плате могу имати сви, и радници и економија. Повећање  најниже плате је једна од мјера којом Република Српска може да контролише инфлацију на овим просторима, односно очува потрошњу и битно утиче на опредјељење радника да остану у Републици Српској.

Важно је да Република Српска користи своју образовану и квалификовану радну снагу и да задржи раднике, који ће својим радом допринијети расту БДП-а, а не да увози раднике. Савез синдиката Републике Српске је више од годину дана радио на новом уређењу система плата, а повећање најниже плате је управо први корак ка томе.

Очекујемо да Влада Републике Српске прихвати приједлог предсједника Републике Српске и да најнижа плата за 2024. годину износи 1.050 КМ.

Треба напоменути да је Савез синдиката Републике Српске подржао све мјере које је донијела Влада Републике Српске, као директну подршку пословној заједници и та подршка је грађане Српске коштала близу милијарду и 200 милиона КМ. Очекивали смо да те мјере допринесу значајнијем повећању плата у реалном сектору, до чега није дошло. Радници у грађевинарству, прерађивачкој индустрији, угоститељству, трговини, пољопривреди, саобраћају и везама и даље су најслабије плаћени радници у Републици Српској и њихове плате износе од 943 до 1.052 КМ.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!