Потписани посебни колективни уговори

Потписани посебни колективни уговори (Фото - РТРС)
Потписани посебни колективни уговори (Фото - РТРС)

Посебни колективни уговори за запослене у Републици Српској у области образовања и културе, те високог образовања и студентског стандарда потписани су данас у Бањалуци.

Уговоре су потписали предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић са министром просвјете и културе РС Наталијом Тривић и министром за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС Срђаном Рајчевићем.

Гњатић је изразио задовољство потписивањем ових уговора, јер ће омогућити континуитет остваривања права запослених у овим областима.

Он је навео да су Уговором у областима образовања и културе остварена побољшања за раднике у комбинованим одјељењима виших и нижим разредима основне школе за по један проценат, те за запослене у области васпитања и образовања дјеце са сметњама у развоју.

„Имамо побољшање и за коефицијенте за предшколске установе у смислу превођења нето на бруто износ и дефинисани су најнижи могући коефицијенти, а то је да је најнижа цијена рада 110 КМ“, рекао је Гњатић новинарима у Бањалуци.

Тривићева је рекла да је циљ Министарства да донесе најбоља рјешења која ће побољшати статус запослених у области и културе.

„Побољшали смо статус запослених у предшколским установама, затим наставника који раде у комбинованим одјељењима, те запосленима у школама за дјецу са потешкоћама у развоју, гдје смо за пет одсто повећали плате радницима који нису у васпитном процесу, али су у непосредном контакту са овом дјецом“, рекла је Тривићева.

Рајчевић је напоменуо да протекле три године нису биле лаке ни за министарства ни за синдикате.

„Уговори који су данас потписани указују на посвећеност министарстава и Владе Српске да побољша статус наших радника“, рекао је Рајчевић.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!