Потписани колективни уговори за област образовања и културе и високог образовања и студентског стандарда

Потписани колективни уговори за област образовања и културе и високог образовања и студентског стандарда
Потписани колективни уговори за област образовања и културе и високог образовања и студентског стандарда

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић потписао је данас са министарком просвјете и културе Наталијом Тривић и министром за научно – технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђаном Рајчевићем посебне колективне уговоре за област образовања и културе те високог образовања и студентског стандарда, којима је побољшан положај запослених за које су надлежна ова два ресора.

Министар Рајчевић је изразио задовољство што је по први пут потписан посебни колективни уговор за запослене у области високог образовања и студентског стандарда.

„У овом посебном колективном уговору су терминолошки боље дефинисане ствари и усклађене са дефиницијама које се налазе у Закону о раду. Најважније је да је очуван продуктивни дијалог социјалних партнера, односно Владе и репрезентативних синдиката“, рекао је Рајчевић новинарима након потписивања посебних колективних уговора.

Тривићева је истакла да су се приликом преговарања о посебном колективном уговору за област образовања и културе водили рачуна о томе да положај запослених буде побољшан. Она је оцијенила успјешном сарадњу са Синдикатом образовања, науке и културе и најавила да ће и убудуће радити на проналаску најбољих рјешења за запослене у области образовања и културе.

„Урадили смо неколико корекција које се односе на наставнике и медицинске раднике који раде са дјецом са потешкоћама у развоју. Дефинисали смо и да се основна плата увећава за 12 одсто за наставнике који раде у комбинованим одјељењима од петог разреда основне школе“, нагласила је Тривићева.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић је истакао да се овим колективним уговорима благо побољшава стање у областима на које се односе.

„Ово је добар допринос побољшању материјално – оцијалног статуса запослених у овим областима. Колективни уговори важе три године, а ми настављамо разговоре и тражићемо бољи однос према запосленима, иако сам задовољан и овим што смо договорили јер имамо благи помак набоље“, рекао је Гњатић.

По први пут је потписан посебни колективни уговор у области високог образовања и студентског стандарда.

„Људи су задовољни што имају свој колективни уговор. Јубиларне награде смо дефинисали на бољи начин него што је било раније“, истакао је Гњатић.

Гњатић је додао да је посебни колективни уговор за запослене у области образовања и културе донио бољитак за особље у установама које ради са дјецом са сметњама у развоју.

„Они сада имају одређени додатак на плату. Вјерујем да ћемо се изборити да и остали запослени имају тај додатак“, рекао је Гњатић.

Прилог РТРС

Прилог БН ТВ

Прилог АТВ


НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!