Potpisani kolektivni ugovori za oblast obrazovanja i kulture i visokog obrazovanja i studentskog standarda

Potpisani kolektivni ugovori za oblast obrazovanja i kulture i visokog obrazovanja i studentskog standarda
Potpisani kolektivni ugovori za oblast obrazovanja i kulture i visokog obrazovanja i studentskog standarda

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić potpisao je danas sa ministarkom prosvjete i kulture Natalijom Trivić i ministrom za naučno – tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđanom Rajčevićem posebne kolektivne ugovore za oblast obrazovanja i kulture te visokog obrazovanja i studentskog standarda, kojima je poboljšan položaj zaposlenih za koje su nadležna ova dva resora.

Ministar Rajčević je izrazio zadovoljstvo što je po prvi put potpisan posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda.

„U ovom posebnom kolektivnom ugovoru su terminološki bolje definisane stvari i usklađene sa definicijama koje se nalaze u Zakonu o radu. Najvažnije je da je očuvan produktivni dijalog socijalnih partnera, odnosno Vlade i reprezentativnih sindikata“, rekao je Rajčević novinarima nakon potpisivanja posebnih kolektivnih ugovora.

Trivićeva je istakla da su se prilikom pregovaranja o posebnom kolektivnom ugovoru za oblast obrazovanja i kulture vodili računa o tome da položaj zaposlenih bude poboljšan. Ona je ocijenila uspješnom saradnju sa Sindikatom obrazovanja, nauke i kulture i najavila da će i ubuduće raditi na pronalasku najboljih rješenja za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture.

„Uradili smo nekoliko korekcija koje se odnose na nastavnike i medicinske radnike koji rade sa djecom sa poteškoćama u razvoju. Definisali smo i da se osnovna plata uvećava za 12 odsto za nastavnike koji rade u kombinovanim odjeljenjima od petog razreda osnovne škole“, naglasila je Trivićeva.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić je istakao da se ovim kolektivnim ugovorima blago poboljšava stanje u oblastima na koje se odnose.

„Ovo je dobar doprinos poboljšanju materijalno – ocijalnog statusa zaposlenih u ovim oblastima. Kolektivni ugovori važe tri godine, a mi nastavljamo razgovore i tražićemo bolji odnos prema zaposlenima, iako sam zadovoljan i ovim što smo dogovorili jer imamo blagi pomak nabolje“, rekao je Gnjatić.

Po prvi put je potpisan posebni kolektivni ugovor u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda.

„Ljudi su zadovoljni što imaju svoj kolektivni ugovor. Jubilarne nagrade smo definisali na bolji način nego što je bilo ranije“, istakao je Gnjatić.

Gnjatić je dodao da je posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture donio boljitak za osoblje u ustanovama koje radi sa djecom sa smetnjama u razvoju.

„Oni sada imaju određeni dodatak na platu. Vjerujem da ćemo se izboriti da i ostali zaposleni imaju taj dodatak“, rekao je Gnjatić.

Prilog RTRS

Prilog BN TV

Prilog ATV


Prvomajska poruka radnika Republike Srpske – Povećanje plata nema alternativu!!!