Поштивање заштите и здравља на раду као једно од основних права на раду

Поштивање заштите и здравља на раду као једно од основних права на раду
Поштивање заштите и здравља на раду као једно од основних права на раду

Сваког 28 .априла се сјетимо радника који су умрли на раду и сваки пут се врашки боримо за живе. Пандемија COVID-19 је подебљала критични значај безбjедности на радном мjесту за физичко и ментално здравље радника.

Број умрлих здравствених радника због пандемије износи најмање 17.000. То значи да више од једног здравственог радника умире сваких 30 минута. На раднике у свим осталим секторима пандемија  je такође  утицала у различитој мјери.

Сваких 12 секунди негдје у свијету долази до смрти због посла

Милиони радника и даље умиру због недостатка одговарајуће сигурности на радном мјесту. Сваких 12 секунди негдје у свијету постоји смрт повезана са послом. Много више људи пати од хроничних или акутних болести. Стрес и изгарање такође значајно доприносе нарушавању менталног здравља презапослених и често слабо плаћених  радника.

Ова забрињавајућа ситуација мора престати. Упркос формалном укључивању заштите на раду као основног аспекта концепта достојног рада, то још увијек није основно право на раду Међународне организације рада (ILO).

МОР-ово признавање заштите на радном мјесту као кључног основног права на раду довело би до њеног укључивања, заједно са слободом удруживања, правом на колективно преговарање и конвенцијама против дјечијег рада и присилног рада као компонента основних принципа и права на раду (ФПРВ). Сјећајући се мртвих борићемо се за ово признање од данас и до побједе!

PUBLIC SERVICES INTERNATIONAL


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!