Порука незадовољних радника Влади Српске: Исправите неправду, изједначите коефицијенте!

Порука незадовољних радника Влади Српске: Исправите неправду, изједначите коефицијенте!
Порука незадовољних радника Влади Српске: Исправите неправду, изједначите коефицијенте!

Исправите неправду, изједначите коефицијенте – порука је са данашње сједнице Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске, која је одржана испред зграде Владе Републике Српске. Неизједначавање платних коефицијената за запослене у овим областима са осталим буџетским корисницима и игнорисање од стране Министарства просвјете и културе РС разлог су данашњег окупљања незадовољних радника из образовања, науке и културе.

„Наш синдикат већ годинама упозорава на чињеницу да су плате запослених у образовању, науци и култури са високом стручном спремом много мање у односу на остале запослене који плату примају из буџета Републике Српске. Ова неправда мора бити хитно исправљена. Меморандум је потписан 2017. године и у њему је писало да ће неправда бити исправљена до краја 2022. године и то се није десило“, поручио је предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић, напомињући да је плата радника у просвјети за око 300 КМ мања од плата коју примају радници запослени у згради Владе Републике Српске.

Гњатић каже да Синдикат образовања, науке и културе РС већ мјесецима тражи и захтјева званичне, праве преговоре са ресорним министарством за рјешавање овог проблема. Међутим, у претходном периоду су остали ускраћени за преговоре, а тишина из Министарства просвјете и културе РС боли све раднике.

„Ово је начин на који ћемо упозорити и ресорно министарство и министарку Жељку Стојичић и Владу РС, као и премијера да морају почети рјешавати овај проблем. Њихова дужност је да преговарају са синдикатом. Исправите неправду, доведите нас у равноправан положај и имаћете задовољне раднике у образовању, науци и култури“, поручио је Гњатић.

Чланови Републичкoг одбора, предвођени предсједником Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске поручили су надлежнима и јавности да су врло озбиљни у својим захтјевима и да од њих неће одустати, као ни од захтјева за повећање примања свим запосленим у образовању, науци и култури. Подсјећамо, из Синдиката образовања, науке и културе РС раније је најављено да ће, уколико ресорно министарство буде и даље игнорисало захтјеве овог синдиката за преговоре, сједница Републичког одбора бити одржана испред зграде Владе РС.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!