Poruka nezadovoljnih radnika Vladi Srpske: Ispravite nepravdu, izjednačite koeficijente!

Poruka nezadovoljnih radnika Vladi Srpske: Ispravite nepravdu, izjednačite koeficijente!
Poruka nezadovoljnih radnika Vladi Srpske: Ispravite nepravdu, izjednačite koeficijente!

Ispravite nepravdu, izjednačite koeficijente – poruka je sa današnje sjednice Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, koja je održana ispred zgrade Vlade Republike Srpske. Neizjednačavanje platnih koeficijenata za zaposlene u ovim oblastima sa ostalim budžetskim korisnicima i ignorisanje od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS razlog su današnjeg okupljanja nezadovoljnih radnika iz obrazovanja, nauke i kulture.

„Naš sindikat već godinama upozorava na činjenicu da su plate zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi sa visokom stručnom spremom mnogo manje u odnosu na ostale zaposlene koji platu primaju iz budžeta Republike Srpske. Ova nepravda mora biti hitno ispravljena. Memorandum je potpisan 2017. godine i u njemu je pisalo da će nepravda biti ispravljena do kraja 2022. godine i to se nije desilo“, poručio je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić, napominjući da je plata radnika u prosvjeti za oko 300 KM manja od plata koju primaju radnici zaposleni u zgradi Vlade Republike Srpske.

Gnjatić kaže da Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS već mjesecima traži i zahtjeva zvanične, prave pregovore sa resornim ministarstvom za rješavanje ovog problema. Međutim, u prethodnom periodu su ostali uskraćeni za pregovore, a tišina iz Ministarstva prosvjete i kulture RS boli sve radnike.

„Ovo je način na koji ćemo upozoriti i resorno ministarstvo i ministarku Željku Stojičić i Vladu RS, kao i premijera da moraju početi rješavati ovaj problem. Njihova dužnost je da pregovaraju sa sindikatom. Ispravite nepravdu, dovedite nas u ravnopravan položaj i imaćete zadovoljne radnike u obrazovanju, nauci i kulturi“, poručio je Gnjatić.

Članovi Republičkog odbora, predvođeni predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske poručili su nadležnima i javnosti da su vrlo ozbiljni u svojim zahtjevima i da od njih neće odustati, kao ni od zahtjeva za povećanje primanja svim zaposlenim u obrazovanju, nauci i kulturi. Podsjećamo, iz Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS ranije je najavljeno da će, ukoliko resorno ministarstvo bude i dalje ignorisalo zahtjeve ovog sindikata za pregovore, sjednica Republičkog odbora biti održana ispred zgrade Vlade RS.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!