ПЕРK-ова женска школа – жене на првој борбеној линији против пандемије; изазови и пут према напретку

ПЕРK-ова женска школа - жене на првој борбеној линији против пандемије; изазови и пут према напретку
ПЕРK-ова женска школа - жене на првој борбеној линији против пандемије; изазови и пут према напретку

Виртуелни састанак Женске школе Пан-европског регионалног комитета( ПЕРК) одржан је 4. новембра 2020.године уз учешће више од седамдесет жена синдикалиста из различитих синдикалних организација регије ПЕРК-а међу којима је и представница Савеза синдиката Републике Српске. Женска школа је ове године организована уз финансијску подршку белгијске  Савезне јавне службе за запошљавање, рад и социјални дијалог и у сарадњи са белгијским синдикатима ЦГСЛБ / АЦЛВБ.

Састанак се састојао из  два главна дијела: округли сто о родним аспектима кризе; посљедице по женска права, жене на фронту; изазови на тржишту рада; здравствена заштита; социјална заштита; научене лекције и даљи напредак и округли сто о расправи о процесу ратификације Конвенције МОР-а 190 о насиљу и узнемиравању на радном мјесту; ситуација у различитим земљама; насиље у породици као питање заштите на раду; презентација синдикалних кампања развијених у региону о борби против насиља и узнемиравања и лобирање о ратификацији Конвенције МОР-а 190.

Састанком су модерирале Мерита Илдиз из ХАК-ИС Турске и Наталиа Левитска, потпредсједница ПЕРК-а и потпредсједница КВПУ Украјине.  Састанак је отворила Сабина Слегерс, предсједница Женског одбора ПЕРК-а, која је објаснила сврху Женске школе, представила активности Женског одбора ПЕРК-а и програм састанка; споменула је Декларацију коју је припремио одбор ПЕРК-а за жене о кризи ЦОВИД-19 и изазовима са којима су се суочавале жене током пандемије.

Гости на састанку су били: Естер Линч, замјеница генералног секретара Европске конфедерације синдиката (ЕКС), која се осврнула на ситуацију разлике у платама у Европи и Директиву ЕУ о транспарентности плата; Антон Лепик, извршни секретар ПЕРК-а који је представио изазове у ПЕРК региону. Емануела Позан, виши специјалиста МОР-а за родну равноправност представила је приступ МОР-а у погледу родне перспективе тренутне здравствене и социјално-економске кризе; Марина Монако, стручњак ЕКС-а представила је активности и приоритете ЕКС-а; Мареса ле Роук из Белгије ЦГСЛБ је на примјеру Белгије представила улогу социјалног дијалога и значај здравствених мјера током пандемије.

Шаран Баров, генерални секретар  Међународне конфедерације синдиката (МКС-а), осврнула се на изазове са којима се суочава глобални синдикални покрет у вези с кризом ЦОВИД-19; улогу коју жене играју у економији његе и здравственим услугама; потреба за улагањем у његу; важност глобалних система социјалне заштите, нови социјални уговор и пут даље само кроз транзицију и зелену економију, засновану на дигитализацији, једнакости, социјалном дијалогу и колективном преговарању. Евелин Астор, стручњак МКС-а нагласила је значај система социјалне заштите током пандемије и дала примјере из различитих земаља у региону ПЕРК-а.

Поподневни дио  састанка био је  посвећен Конвенцији МОР-а 190. Чиди Кинг, директор Одјељења за једнакост МКС-а представила је поступак ратификације, представила активности МКС-а у борби против насиља и узнемиравања на радном мјесту, представила МКС-ов мини-водич  за кампање. Представљене су и неке националне презентације о кампањама за ратификацију Конвенције МОР-а 190.

Резултати дебата током ПЕРК женске школе представљаће основу за стратегију и програм Женског одбора ПЕРК-а за наредну годину.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!