Ograničenjem marži ublažiti poskupljenje životnih namirnica

Ograničenjem marži ublažiti poskupljenje životnih namirnica
Ograničenjem marži ublažiti poskupljenje životnih namirnica

Savez sindikata Republike Srpske, kao najveća, ozbiljna i odgovorna sindikalna organizacija poziva Vladu Republike Srpske da preispita Uredbu o ograničavanju marže u prometu robe, kako bi smanjenom maržom na veliko i malo Vlada Republike Srpske ublažila nekontrolisana i izuzetno visoka poskupljenja osnovnih životnih namirnica, nafte i naftnih derivata. U posljednjih nekoliko mjeseci na tržištu imamo svakodnevna poskupljenja osnovnih artikala kao što su brašno i proizvodi od brašna, mlijeka i mliječnih proizvoda, masti i ulja, mesa i mesnih prerađevina, koja predstavljaju osnovne proizvode koji su neophodni za golu egzistenciju.

Plate radnika, kao ni prosječna plata u Republici Srpskoj, ne mogu da popune potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu, koja je u maju mjesecu ove godine iznosila 1930,74 KM. Kako se već od jeseni očekuje novi talas poskupljenja osnovnih životnih namirnica, zbog cijene rasta žita na svjetskom tržištu, od Vlade RS zahtijevamo da maksimalno smanji marže. Treba imati na umu da je Vlada Republike Srpske svojim mjerama izdvojila na desetine miliona maraka iz budžeta Republike Srpske kao podršku privrednim subjektima u Srpskoj, što smo kao sindikat i podržali. Očekujemo da Vlada RS na isti način pomogne građanima, odnosno radnicima Republike Srpske, kako bi imali što manje posljedica po kućni budžet i kako bi se zaustavilo dodatno urušavanje ekonomskog i socijalnog položaja zaposlenih.

Savez sidnikata Republike Srpske poziva Vladu RS da što prije otpočnemo pregovore oko povećanja plata za sve radnike u Srpskoj, jer je to jedini način da se popravi standard radnika i zaustavi odlazak kvalifikovane radne snage iz RS u druge zemlje, za boljim platama i sigurnijim radnim mjestima. Savez sindikata Republike Srpske upoznao je Vladu RS sa Rezolucijom o sistemu plata u RS, a koja je usvojena na 7. Kongresu Saveza sindikata RS. Mi kao ozbiljan socijalni partner smo spremni da snagom argumenata i činjenica sjednemo za pregovarački sto i da zajedno sa Vladom i poslodavcima razgovarmo o novom povećanju plata. Cijenimo da svako povećanje plata povećava potražnju roba i usluga, a samim tim utiče i na rast BDP-a u Republici Srpskoj. I sindikatu i Vladi i poslodavcima osnovni zadatak je upravo bolji i kvalitetniji život svih građana u Republici Srpskoj.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!