Одржане консултације представника Савеза синдикате Републике Српске са мандатаром за састав Владе Републике Српске

Одржане консултације представника Савеза синдикате Републике Српске са мандатаром за састав Владе Републике Српске
Одржане консултације представника Савеза синдикате Републике Српске са мандатаром за састав Владе Републике Српске

На позив мандатара за састав нове Владе Републике Српске Радована Вишковића,  29.11.2022. године одржане су консултације делегације Савеза синдиката Републике Српске  и мандатара  за састав нове Владе Републике Српске.

Испред Савеза синдиката Републике Српске консултацијама су присуствовали предсједница Ранка Мишић, потпредсједник Савеза за привредне синдикате Данко Ружичић, потпредсједник Савеза за синдикате буџетских корисника  Драган Гњатић и генерални секретар Савеза Горан Станковић.

Представници Савеза синдиката Републике Српске упознали су мандатара са захтјевима и приједлозима глобалних мјера које је Савез синдиката упутио Влади Републике Српске за Програм економских реформи Републике Српске за период 2023-2025. година, које се односе на:

  • Закључивање Општег колективног уговора,
  • Утврђивање новог Система плата у Републици Српској,
  • Повећање износа најниже плате у Републици Српској ,
  • Реорганизацију Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске,
  • Јачање и реформу Републичког инспектората рада,

а све у циљу побољшања материјалног положаја радника, бољег поштивања радничких права, те сузбијања „сиве економије“. Наши захтјеви трeбају наћи  мјесто у експозеу мандатара, али и у програму рада Владе Републике Српске.

Консатовано је да је најбољи начин за уређење Система плата у Републици Српској закључивање Општег колективног уговора којим би се утврдио износ најниже плате по стручним спремама, а у складу са актом о систематизацији радних мјеста код послодавца. На тај начин обрачунали би се и  са „сивом зоном“ и давањем дијела плате у коверти, што би требали подржати и сви савјесни послодавци, јер би се тако смањила нелојална конкуренција и истовремено  повећали буџетски приходи и унаприједио положај запослених.

Мандатар за састав Владе Радован Вишковић дао је подршку захтјевима Савеза синдиката и нагласио да ће један од приоритета будуће Владе бити закључивање Општег колективног уговора који би додатно побољшао положај запослених у Републици Српској, да ће нова Влада активно радити на сузбијању „сиве економије“ као и на проналажењу квалитетних социјалних политика, што укључује и израду такозване социјалне карте.

Такође, маднадтар Радован Вишковић је  истакао да ће износ најниже плате у Републици Српској за 2023. годину бити повећан.

Будућа Влада и Савез синдиката Републике Српске ће и у наредном периоду путем социјалног дијалога радити на креирању законских рјешења и мјера, а све у циљу унапређења материјалног положаја свих радника у Републици Српској.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!