Одржана Друга конференција „Учитељ за бољу будућност Српске“

Друга конференција „Учитељ за бољу будућност Српске“ одржана је јуче у хотелу „Босна“ у  Бањој Луци, у организацији Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске.  На тематској конференцији, која је организована поводом 5. октобра – Свјетског дана учитеља (просвјетних радника), представљени су резултати истраживања „Процјена стања у наставничкој професији у Републици Српској из угла учитеља и наставника“. Истраживања је урадио Синдикат образовања, науке и културе РС у сарадњи са професорима са Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци. Анкетирани учитељи и наставници основних и средњих школа указали су на материјални и социјални статус, радно оптерећење и подршку учитељу и наставнику. Драган Партало, професор са бањалучког Филозофског факултета истакао је на конференцији да је истраживање показало да просвјетни радници воле свој посао, али и да се суочавају са стресом око вођења педагошке документације, да је наставни план и програм обиман, као и да нису сигурни какве су мјере које је Влада РС донијела када је у питању безбједност у школама.

„Конференција је била заснована на резултатима истраживања, које је истраживачки тим Фиозофског факултета радио. Ради се о свјежим подацима. Сви учесници панел дискусије су показали спремност на даљу сарадњу у вези са изазовима са којима се суочавају учитељи и наставници. Ми сви знамо да је наставничка професија у кризи. Млади не желе да се баве наставничким послом. И немамо ми у Републици Српској само тај проблем“, истиче Партало.

У панел дискусији „Боља будућност за учитеља Српске“ учествовали су представници Синдиката образовања, науке и културе, Министарства просвјете и културе, Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво, као и представници Републичког педагошког завода РС. Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС истакао је да су резултати истраживања за синдикат били очекивани.

„У организацији синдиката смо представили истраживања међу наставницима и учитељима у основним и средњим школама, који су нам указали на одређене проблеме, али и пут којим ћемо кренути даље да поправимо положај просвјетних радника. Наставићемо кроз преговоре и разговоре да тражимо најбоља рјешења за све раднике. Приоритет синдиката је побољшање материјалног и социјалног положаја, а истраживање је показало да је учитељима и наставницима то јако важно. Истраживање је показало и да су просвјетни радници отперећени послом, имају посла око вођења педагошке документације и извор стреса на послу је везан управо за прекомјерно администрирање. Покушаћемо да нешто учинимо како би се све свело на минимум и како би просвјетни радници имали више времена да се посвете дјеци и њиховом васпитању“, каже Гњатић.

Министар просвјете и културе РС Жељка Стојичић каже да је конференција показала да сви имају заједнички циљ када је у питању положај наставника и учитеља у Републици Српској, подсјећајући да просвјетни радници раде одговоран посао. Истиче да је право вријеме да се отварају овакве приче, како би сви заједно нашли што боља рјешења и како би образовни систем био што бољи.

„Сам назив конференције говори о битности учитеља за будућност Републике Српске, јер су учитељи и наставници ти који су најснажнија карика у систему образовања и они су ти који уче и васпитавају нашу дјецу. И споразум који смо потписали у августу је доказ да желимо да побољшамо њихов статус. Треба нам едукован учитељ који ће ићи у корак са временом и заједно ћемо да радимо на томе“, рекла је Стојичићева новинарима на Другој конференцији „Учитељ за бољу будућност Српске“.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић истакао је да ће синдикат да настави да се залаже за бољи материјални положај свих запослених у области образовања, науке и културе, подсјећајући јавност да ће од 1. јануара 2024. године више од 14.000 радника добити повећање нето плате од 100 КМ, а што је предвиђено недавно потписаним споразумом о изједначавању платних коефицијената запослених са ВСС у области образовања и културе. На конференцији су донесени закључци, који ће бити предмет рада Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!