Održana Druga konferencija „Učitelj za bolju budućnost Srpske“

Druga konferencija „Učitelj za bolju budućnost Srpske“ održana je juče u hotelu „Bosna“ u  Banjoj Luci, u organizaciji Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.  Na tematskoj konferenciji, koja je organizovana povodom 5. oktobra – Svjetskog dana učitelja (prosvjetnih radnika), predstavljeni su rezultati istraživanja „Procjena stanja u nastavničkoj profesiji u Republici Srpskoj iz ugla učitelja i nastavnika“. Istraživanja je uradio Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS u saradnji sa profesorima sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Anketirani učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola ukazali su na materijalni i socijalni status, radno opterećenje i podršku učitelju i nastavniku. Dragan Partalo, profesor sa banjalučkog Filozofskog fakulteta istakao je na konferenciji da je istraživanje pokazalo da prosvjetni radnici vole svoj posao, ali i da se suočavaju sa stresom oko vođenja pedagoške dokumentacije, da je nastavni plan i program obiman, kao i da nisu sigurni kakve su mjere koje je Vlada RS donijela kada je u pitanju bezbjednost u školama.

„Konferencija je bila zasnovana na rezultatima istraživanja, koje je istraživački tim Fiozofskog fakulteta radio. Radi se o svježim podacima. Svi učesnici panel diskusije su pokazali spremnost na dalju saradnju u vezi sa izazovima sa kojima se suočavaju učitelji i nastavnici. Mi svi znamo da je nastavnička profesija u krizi. Mladi ne žele da se bave nastavničkim poslom. I nemamo mi u Republici Srpskoj samo taj problem“, ističe Partalo.

U panel diskusiji „Bolja budućnost za učitelja Srpske“ učestvovali su predstavnici Sindikata obrazovanja, nauke i kulture, Ministarstva prosvjete i kulture, Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, kao i predstavnici Republičkog pedagoškog zavoda RS. Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS istakao je da su rezultati istraživanja za sindikat bili očekivani.

„U organizaciji sindikata smo predstavili istraživanja među nastavnicima i učiteljima u osnovnim i srednjim školama, koji su nam ukazali na određene probleme, ali i put kojim ćemo krenuti dalje da popravimo položaj prosvjetnih radnika. Nastavićemo kroz pregovore i razgovore da tražimo najbolja rješenja za sve radnike. Prioritet sindikata je poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja, a istraživanje je pokazalo da je učiteljima i nastavnicima to jako važno. Istraživanje je pokazalo i da su prosvjetni radnici otperećeni poslom, imaju posla oko vođenja pedagoške dokumentacije i izvor stresa na poslu je vezan upravo za prekomjerno administriranje. Pokušaćemo da nešto učinimo kako bi se sve svelo na minimum i kako bi prosvjetni radnici imali više vremena da se posvete djeci i njihovom vaspitanju“, kaže Gnjatić.

Ministar prosvjete i kulture RS Željka Stojičić kaže da je konferencija pokazala da svi imaju zajednički cilj kada je u pitanju položaj nastavnika i učitelja u Republici Srpskoj, podsjećajući da prosvjetni radnici rade odgovoran posao. Ističe da je pravo vrijeme da se otvaraju ovakve priče, kako bi svi zajedno našli što bolja rješenja i kako bi obrazovni sistem bio što bolji.

„Sam naziv konferencije govori o bitnosti učitelja za budućnost Republike Srpske, jer su učitelji i nastavnici ti koji su najsnažnija karika u sistemu obrazovanja i oni su ti koji uče i vaspitavaju našu djecu. I sporazum koji smo potpisali u avgustu je dokaz da želimo da poboljšamo njihov status. Treba nam edukovan učitelj koji će ići u korak sa vremenom i zajedno ćemo da radimo na tome“, rekla je Stojičićeva novinarima na Drugoj konferenciji „Učitelj za bolju budućnost Srpske“.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić istakao je da će sindikat da nastavi da se zalaže za bolji materijalni položaj svih zaposlenih u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, podsjećajući javnost da će od 1. januara 2024. godine više od 14.000 radnika dobiti povećanje neto plate od 100 KM, a što je predviđeno nedavno potpisanim sporazumom o izjednačavanju platnih koeficijenata zaposlenih sa VSS u oblasti obrazovanja i kulture. Na konferenciji su doneseni zaključci, koji će biti predmet rada Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!