Одржана 11. посебна сједница Предсједништва Савеза синдиката РС

Одржана 11. посебна сједница Предсједништва Савеза синдиката РС
Одржана 11. посебна сједница Предсједништва Савеза синдиката РС

У складу са статутарним овлаштењима и препорукама надлежних институција Републике Српске, данас 30.04.2020.године, одржана је 11.посебна сједница Предсједништва Савеза синдиката РС.  Сједница је по први пут одржана on-line, путем апликације ZOOM, a на дневном реду је, између осталог, анализирано тренутно стање по дјелатностима, са посебним акцентом на евентуално отпуштање радника и смањење плата, затим план активности након престанка ванредног стања, као и обиљежавање 1.маја – Међународног празника рада.

Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске усвојило је извјештај о тренутном стању у вези питања права радника запослених у привредним субјектима и јавним институцијама у вријеме пандемије вируса Covid-19. Радницима који су синдикално организовани, у највећем броју послодавци су у потпуности примјенили Закон о раду и колективне уговоре и није било отпуштања, а плате се исплаћују у пуном износу. Поједини послодавци у металској индустрији, рударству и трговини прехрамбеном робом су наградили додатни труд и својим радницима исплатили новчане бонусе.

Такође је важно нагласити да је синдикат у пуном капацитету дјеловао у свим синдикалним организацијама и тиме допринијео да се кршење радничких права сведе на минимум. Позитивно је оцјењена и одлука Савеза синдиката Републике Српске, да се у вријеме ванредног стања помогне радницима који нису чланови синдиката, те да им се пружи потпуна бесплатна правна помоћ. Сви радници који су се обратили Служби за бесплатну правну помоћ Савеза синдиката Републике Српске су успјели остварити законом загарантована права.

Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске је умјесто организовања протестне шетње, усвојило Првомајски проглас, којим се шаље јасна порука социјалним партнерима, Влади Републике Српске, Унији удружења послодаваца Републике Српске и Привредној комори Републике Српске, да оно што је у овом тренутку најважније, оно што су ваљда сви разумјели и схватили, је то, да је битан човјек, да је битан радник, да радник мора бити центар око кога се морамо окупити и да без радника нема спаса економији. Раднике треба и наградити, јер само са радницима Републике Српске назире се спас наше економије и наше социјалне стабилности.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!