Одржан VII Конгрес Савеза синдиката Републике Српске – ИМАМ ПРАВО ВИШЕ, ЧЛАН САМ СИНДИКАТА

Одржан VII Конгрес Савеза синдиката Републике Српске – ИМАМ ПРАВО ВИШЕ, ЧЛАН САМ СИНДИКАТА
Одржан VII Конгрес Савеза синдиката Републике Српске – ИМАМ ПРАВО ВИШЕ, ЧЛАН САМ СИНДИКАТА

У Теслићу је 1.7.2021.године одржан VII Конгрес Савеза синдиката Републике Српске, под слоганом ИМАМ ПРАВО ВИШЕ, ЧЛАН САМ СИНДИКАТА, на којем је изабрано ново руководство Савеза. Конгресу је присуствовало 78 делегата из 15 гранских синдиката, са подручја цијеле Републике Српске. Усвојен је Програм рада за период јули 2021-јули 2025. године, Резолуције о систему плата у РС и о бенефитима члана синдиката, изабрано је Предсједништво Савеза синдиката РС, као и чланови Статутарне комисије и Надзорног одбора. Делегати VII Конгреса подршку на мјесто предсједника Савеза синдиката Републике Српске дали су Ранки Мишић, а за генералног секретара Савеза изабран је Горан Станковић.

Активности Савеза синдиката Републике Српске у наредном четворогодишњем периоду биће усмјерене на постизање основних циљева: Развој и унапређење социјалног дијалога, а односи се на Систем плата у РС и Колективно преговарање, затим Законодавне и Стратешке активности, Очување и побољшање економско-социјалног положаја радника и смањење емиграције радне снаге и Јачање капацитета и услова рада синдиката, као и Синдикално оспособљавање и информисање.

Усвојена је Резолуција о систему плата у Републици Српској, која предвиђа рад на посебним законским прописима, јер начин утврђивања и висине плате није потпуно и јасно одређен. Иако се плата према Уставу Републике Српске утврђује само Законом и Колективним уговором, у пракси се обрачун и висина плате утврђују Правилником о раду и другим општим актима послодаваца, те Уговором о раду, а нису јасно дефинисани ни елементи основне плате и појма радног учинка. Због свега наведеног, Савез синдиката РС ће у наредном периоду, између осталог, тражити измјене законских и подзаконских прописа којима ће се утврдити нови систем плата у РС, да се плата може утврђивати искључиво Законом и Колективним уговором.

Резолуцијом о бенефитима члана синдиката, која је такође усвојена на VII Конгресу, Савез синдиката РС тражиће да се нова права или повећан обим права у односу на законске прописе, а за који се избори Синдикат у Колективном уговору, односе искључиво на чланове Синдиката. Сваки радник има право избора да донесе одлуку да ли ће постати члан Синдиката, тако и Синдикат мора имати право да се сви бенефити, које уговори или оствари, односе само на чланове Синдиката.

Делегати су изабрали и нове чланове Предсједништва Савеза синдиката РС. У складу са Статутом Савеза синдиката Републике Српске, Предсједништво броји 17 чланова и то 15 чланова који се бирају на основу приједлога гранских синдиката који дјелују у оквиру Савеза синдиката Републике Српске, те предсједник и генерални секретар Савеза синдиката РС, по функцији. Чланови Предсједништва Савеза синдиката су: Ранка Мишић – предсједница Савеза синдиката РС, Горан Станковић – генерални секретар Савеза, Драгана Врабичић – предсједница Синдиката радника грађевинарства  и стамбено комуналних  дјелатности РС, Коста  Бундало – предсједник Синдиката радника Телекомуникација РС, Драган  Гњатић – предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС, Небојша  Ђокић -предсједник Синдиката саобраћаја и веза РС, Аница  Јондић – предсједница Синдиката радника унутрашњих  послова  РС, Раденко Смиљанић – предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС, Бранко Зеленовић – предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе  и јавних служби РС, Никола  Црнчевић – предсједник Синдиката здравства и социјалне  заштите РС, Велимир Рудић – предсједник Синдиката пољопривреде и прехрамбене  индустрије РС, Владо Павловић – предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС, Никола  Шобат – предсједник Синдиката медија и графичара РС, Селена Ратковић – предсједница Синдиката финансијских организација РС, Горан Савановић – предсједник Синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности РС, Синиша  Петровић – предсједник Синдиката правосуђа РС и Данко Ружичић – предсједник Синдиката текстила, коже и обуће РС.

Међу органима Савеза синдиката Републике Српске је и Статутарна комисија, која се састоји од пет чланова. Чланови Статутарне комисије, за мандатни период 2021 – 2025.  година су:  Гојко Павловић из Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС – запослен у Пореској управи РС, Димитрије Ћеранић из Синдиката образовања, науке и културе РС – запослен на Правном факултету Универзита у Источно Сарајево, Славена Јуришић  из Синдиката здравства и социјалне заштите РС – запослена на Универзитетком клиничком центру Бања Лука, Милан Антић из Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС – запослен у Шумском газдинству  ,,Панос,, Вишеград и Чедо Радичић из Синдиката радника унутрашњих послова РС – запослен у Полицијској управи Мркоњић Град.

Чланови Надзорног одбора, који такође броји пет чланова, за мандатни период 2021 – 2025. година су: Милена Тодоровић из Синдиката финансијских организација РС – запослена у НЛБ банци – Бања Лука, Дарија Тешић из Синдиката металске индустрије и рударства РС – запослена у Техничком ремонту Братунац, Мирослав Вујић из Синдиката радника Телекомуникација РС –  запослен у М:тел – Бијељина, Гордана Јагодић из Синдиката саобраћаја и веза РС – запослена у Поштама Српске – Бања Лука и Мара Миличевић из Синдиката правосуђа РС – запослена у Окружном јавном тужилаштву – Добој.

Савез синдиката Републике Српске је на Конгресу показао јединство, озбиљност, одговорност и спремност да у наредном периоду ради и више и јаче и боље у корист радника, својих чланова.

VII Конгресу Савеза синдиката РС у Теслићу, присуствовали су предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, помоћник министра рада и борачко – инвалидске заштите у Влади Републике Српске Мира Васић, предсједници Савеза синдиката из Србије, Хрватске и Македоније, представници Савеза Самосталних синдиката ФБиХ, те представница Међународне Конфедерације синдиката и паневропског регионалног савјета југоисточне Европе.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!