Одржан састанак у бањалучкој Ливници челика

На приједлог Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске је 20. 07. 2022. године одржан састанак у предузећу Јелшинград Ливар Ливница челика а.д. Бања лука.

На састанку је разговарано о стању у предузећу, условима рада и мјерама које се предузимају у циљу отклањања техничких недостатака, у складу са препорукама надлежне инспекције Републике Српске.
Директор предузећа је информисао присутне да је било проблема, након што је група грађана писала петицију везано за мирис издувних гасова приликом рада топионице челика и истакао је да предузеће посједује све потребне дозволе и налазе надлежних институција из које се види да издувни гасови немају никакво штетно дејство на запослене раднике, нити грађане.

Надлежна инспекција је својим решењем забранила даљи рад топионице челика и наложила да се отклоне технички недостаци на погону, оправка неисправних вентилатора и замјена полупаних стакала.

У предузећу је већ доста урађено на санирању недостатака, а учесници састанка су мишљења да није требало обустављати рад, већ да се ово ријеши уз наставак производње. Ливница је окосница рада предузећа и њено обустављање рада доводи предузеће у тешку материјалну ситуацију, кашњење у испорукама крајњим купцима, а угрожена је егзистенција свих запослених.

Након расправе закључено је:

– Да се организује састанак у Регионалној привредној комори Бања Лука у току 22. 07.  2022.године на коме би присуствовали представници коморе, ресорних министарстава, инспекторат, директор, представници гранског синдиката и синдиката предузећа у циљу изналажења адекватног рјешења за предузеће.

Састанку су присуствовали Миодраг Брдар, генерални директор, Горан Рачић, предсједник Привредне коморе Бања Лука, Тане Пеулић, секретар Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске и Зоран Илић, предсједник синдикалне организације овог предузећа.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!