Одлука о смањењу цијене рада у ШГ „Романија“ Соколац незаконита

Одлука о смањењу цијене рада у ШГ „Романија“ Соколац незаконита
Одлука о смањењу цијене рада у ШГ „Романија“ Соколац незаконита

Синдикални одбор Синдикалне организације ШГ „Романија“ Соколац затражио је од директора овог газдинства Страхиње Башевића да стави ван снаге Одлуку о смањењу цијене рада од 160,00 КМ на 140,00 КМ, која је САМОИНИЦИЈАТИВНО донијета од стране директора у организационом дијелу ЈПШ „Шуме Републике Српске“ а.д. Соколац – ШГ „Романија“ Соколац,  а која је у вријеме галопирајуће инфлације и све већих трошкова живота, недопустива. Захтјев за стављање ван снаге ове Одлуке Синдикални одбор упутио је и генералном директору ЈПШ „Шуме Републике Српске“ а.д. Соколац, Надзорном одбору овог јавног предузећа, као и предсједнику Владе Републике Српске.

Из Синдикалне организације ШГ „Романија“ Соколац поручују да је Одлука незаконита и да је директор није имао право донијети самоиницијативно, без сагласности са репрезентативном Синдикалном организацијом, која је потписник Колективног уговора и цијене рада од 160,00 КМ.  Уколико се једнострано донесена Одлука о смањењу цијене рада не стави ван снаге, радници ће искористити све видове синдикалне борбе, од надлежнх инспекцијских органа, суда, до штрајка.

Подсјећамо, Јединствена удружена синдикална организација у ЈПШ „Шуме Републике Српске“ је 1.јула 2022. године,  након вишенедјељњих преговора и организовања штрајкова упозорења по Шумским газдинствима широм Републике Српске, постигла договор са Управом предузећа ЈПШ „Шуме Републике Српске“ и потписала Споразум о повећању цијене рада са 140 на 160 КМ. Плате запослених у овом предузећу од јула мјесеца су увећане за 15%, као и износ регреса и друга примања која су везана за цијену рада такође су увећана за 15%.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!