“ Очекујемо ускоро закључивање Општег колективног уговора “ , Четврта посебна сједница Предсједништва ССРС посвећена 1. мају Међународном празнику рада

посвећена 1. мају Међународном празнику рада

У Дому синдиката у Бањалуци, данас је одржана  Четврта посебна сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске,  која је била посвећена 1.  мају Међународном празнику рада и активностима око закључивања Општег колективног уговора.

Сједници је  присуствовао и активно учествовао у њеном раду, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

Предсједници гранских синдиката, чланови Предсједништва су министру Савановићу изнијели проблеме са којима се данас у Српској сусрећу радници, те нагласили да се анарахија и кршење права из рада од стране несавјесних послодаваца хитно мора прекинути а услов за то је хитно потписивање Општег колективног уговора за Републику Српску и  посебних колективних уговора у привреди.

Сједници је присуствовао и активно учествовао у њеном раду, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић

Констатовано  је да је  да је крајње вријеме да се што прије за раднике у привреди  потпише овај документ, са чиме се у потпуности сложио и министар Савановић.

Закључено је да одмах послије потписивања Општег колективног уговора, треба кренути у процес усаглаашавања и потписивања посебних гранских колективних уговора, јер  је то  једини начин да се дефинишу и заштите права из рада радника у приватним  предузећима, односно у такозваном реалном сектору.

Влада ће учинити  све да се заштите права радника, јер су управо радници кроз минули рад и кроз свој немјерљив доприноса  у стварању Републике Српске то свакако заслужили,, поручио је министар Савановић. Сви посебни колективни уговори, односиће се на предузећа и послодавце у Српској.

Свим члановима синдиката, свим радницима и грађанима Републике Српске, Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске честита 1. мај, Међународни празник рада.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!