Обиљежен Свјетски дан учитеља-просвјетних радника, уз слоган „Увијек присутни“

Обиљежен Свјетски дан учитеља-просвјетних радника, уз слоган „Увијек присутни“
Обиљежен Свјетски дан учитеља-просвјетних радника, уз слоган „Увијек присутни“

У Дому синдиката у Бањалуци данас је обиљежен 5. октобар – Свјетски дан учитеља/просвјетних радника. У свијету се 5. октобар обиљежава под слоганом „Увијек присутни“. У Синдикату образовања, науке и културе Републике Српске на Свјетски дан учитеља/просвјетних радника одржан је низ радних састанака. Након сједнице Републичког одбора, представници овог синдиката разговарали су са представницима ресорних министарстава, наког чега је одржана и Свечана академија. Академији је присуствовао Срђан Рајчевић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС и Јасмина Болобан, помоћник министра просвјете и културе РС.

Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС рекао је новинарима у Бањалуци да овај синдикат настоји сваког дана да укаже на значај просвјетних радника, њихов положај у друштву и материјални статус, а не само 5. октобра.

„Вјерујем да ћемо у наредном периоду кроз разговоре и преговоре доћи до најбољег рјешења за што бољи материјални положај наших радника. Плате су мале. Тражимо веће плате, побољшање материјалног статуса, уједначавање платних коефицијената и да се посебно искажу топли оброк и регрес. Резулат нашег рада може се видјети код младих људи који успјешно обављају своје послове не само у Српској већ и у свијету“, каже Драган Гњатић.

Срђан Рајчевић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС каже да су у овом  министарству, када је у питању сектор високог образовања, увијек спремни на разговоре и да  чине све што је могуће да се статус и положај просвјетних радника побољша.

„Досадашња сарадња министарства и гранског синдиката је била коректна, у протекле три године је увијек био укључен грански синдикат када год је било потребе за тим. Посао Владе РС и нашег министарства је да преговарамо и да у оквиру могућег изнађемо средства и вјерујем да нема разлога да тако не буде и сада. Честитам још једном свим просвјетним радницима у Републици Српској њихов дан и желим да им поручим да у Влади РС имају сталног савезника и партнера. Наша заједничка активност је и да изнађемо оптималне моделе за одвијање наставног процеса у будућем времену с обзиром на ситуацију са пандемијом вируса корона, у интересу ученика и студената“, рекао је министар Рајчевић.

Из Министарства просвјете и културе РС подсјетили су новинаре да је у образовном систему у Српској запослено 17.700 радника, од тога  1.200 васпитача, 12.000 радника у основним школама, а 4.500 запослено је у средњим школама.

Тврде да и у овом министарству  континуирано раде на усавршавању просвјетник радника и да се прошле године кроз разговор са синдикатом успјело издејствовати одређено повећање плата.

УНЕСКО је 1994. године 5. октобар прогласио Свјетским даном учитеља – просвјетних радника, у спомен на исти датум из 1966. године када је потписана Препорука о статусу учитеља.


Емисија „Кафа у 5“ ЕЛТА ТВ, гост Божица Глигорић, члан Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе РС.

БН ТВ, гост Биљана Лубарда, члан Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе РС


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!