Ново руководство МКС-а на 5. свјетском конгресу у Мелбурну, Аустралија. 22-11-2022

Ново руководство МКС-а на 5. свјетском конгресу у Мелбурну, Аустралија. 22-11-2022
Ново руководство МКС-а на 5. свјетском конгресу у Мелбурну, Аустралија. 22-11-2022

Скоро 1.000 учесника из преко 120 земаља који представљају преко 200 демократских радничких организација учествовало је у петодневној дебати и дискусији како би се обликовало сљедеће четворогодишње  дјеловање глобалног синдикалног покрета.

Поред Изјаве Конгреса о новом друштвеном уговору, Конгрес је донио и хитне резолуције о Ирану, у борби против крајње деснице и руске инвазије на Украјину.

Проценат жена делегата  на Конгресу порастао је са 46% из 2018.  на 50,8%  у 2022.години..

Лука Висентини је изабран за новог генералног секретара који ће заједно са  сљедећим особама водити МКС:

  • замјеници генералног секретара Ерик Мвези Манзи, Јорданиа Урена Лора, Овен Тудор;
  • Предсједник Акико Гоно;
  • Замјеници предсједника Кети Феинголд, Антонио Лисбоа.

Нови генерални секретар МКС-а Лука Висентини рекао је: „Посљедњих неколико дана били су инспиративни.Пажљиво смо  радили у солидарности и јединству на јачању наших приоритета и циљева . Постављена је сцена за будуће конкретне акције.

“Ми смо покрет који је спреман да се бори за наше циљеве, спреман да преговара и спреман да организује, организује, и организује.

“Заједно ћемо добити ову битку јер стојимо заједно и спремни смо да укључимо свакога у наш покрет, без обзира на поријекло, ма гдје се налазили.

“Хвала Шаран Баров. Радикално сте промјенили глобалну агенду за добробит синдиката, добробит радних људи и добробит цијелог свијета.

“Под вашим руководством, МКС је постала важна као и свака друга глобална, мултилатерална организација, чак и када смо се суочили са вишеструким кризама.

“Посао који сте обавили са својим тимом је невјероватан. Обећавам да ћу радити на унапређењу вашег насљеђа.”

Шаран Баров се повукла са мјеста генералног секретара након што је 12 година водила МКС: „Ми смо у борби наших живота за нашу планету, за послове и за праведне транзиције.

“Али породица МКС може буквално све ако сте уједињени и радите преко границе. Погледајте шта сте постигли.

“Права транзиција, економија , питање насиља над женама, нови друштвени уговор. Сви су они у центру глобалне агенде и ви сте то урадили.

“Нема веће снаге од наше уједињене породице, са вриједностима које граде заједничку сигурност која учвршћује нови друштвени уговор

“Права, демократија, слобода, солидарност, сигурност, порез, правичност, храброст. Залажемо се за 99%. То је наша заједничка сигурност. Ви сте најдрагоцијенија сила правде на свијету.”

Шаран Баров је захвалила предсједници АЦТУ Мишеле О’Нил на домаћинству Конгреса, која је додала: „Хвала свима што сте унијели своју енергију и солидарност у Аустралију. Хвала Шаран Баров, ви сте учитељица, ментор, организатор, вођа и сестра.”

Извор: https://www.ituc-csi.org/ituc-world-congress-new-leadership


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!