Novo rukovodstvo MKS-a na 5. svjetskom kongresu u Melburnu, Australija. 22-11-2022

Novo rukovodstvo MKS-a na 5. svjetskom kongresu u Melburnu, Australija. 22-11-2022
Novo rukovodstvo MKS-a na 5. svjetskom kongresu u Melburnu, Australija. 22-11-2022

Skoro 1.000 učesnika iz preko 120 zemalja koji predstavljaju preko 200 demokratskih radničkih organizacija učestvovalo je u petodnevnoj debati i diskusiji kako bi se oblikovalo sljedeće četvorogodišnje  djelovanje globalnog sindikalnog pokreta.

Pored Izjave Kongresa o novom društvenom ugovoru, Kongres je donio i hitne rezolucije o Iranu, u borbi protiv krajnje desnice i ruske invazije na Ukrajinu.

Procenat žena delegata  na Kongresu porastao je sa 46% iz 2018.  na 50,8%  u 2022.godini..

Luka Visentini je izabran za novog generalnog sekretara koji će zajedno sa  sljedećim osobama voditi MKS:

  • zamjenici generalnog sekretara Erik Mvezi Manzi, Jordania Urena Lora, Oven Tudor;
  • Predsjednik Akiko Gono;
  • Zamjenici predsjednika Keti Feingold, Antonio Lisboa.

Novi generalni sekretar MKS-a Luka Visentini rekao je: „Posljednjih nekoliko dana bili su inspirativni.Pažljivo smo  radili u solidarnosti i jedinstvu na jačanju naših prioriteta i ciljeva . Postavljena je scena za buduće konkretne akcije.

“Mi smo pokret koji je spreman da se bori za naše ciljeve, spreman da pregovara i spreman da organizuje, organizuje, i organizuje.

“Zajedno ćemo dobiti ovu bitku jer stojimo zajedno i spremni smo da uključimo svakoga u naš pokret, bez obzira na porijeklo, ma gdje se nalazili.

“Hvala Šaran Barov. Radikalno ste promjenili globalnu agendu za dobrobit sindikata, dobrobit radnih ljudi i dobrobit cijelog svijeta.

“Pod vašim rukovodstvom, MKS je postala važna kao i svaka druga globalna, multilateralna organizacija, čak i kada smo se suočili sa višestrukim krizama.

“Posao koji ste obavili sa svojim timom je nevjerovatan. Obećavam da ću raditi na unapređenju vašeg nasljeđa.”

Šaran Barov se povukla sa mjesta generalnog sekretara nakon što je 12 godina vodila MKS: „Mi smo u borbi naših života za našu planetu, za poslove i za pravedne tranzicije.

“Ali porodica MKS može bukvalno sve ako ste ujedinjeni i radite preko granice. Pogledajte šta ste postigli.

“Prava tranzicija, ekonomija , pitanje nasilja nad ženama, novi društveni ugovor. Svi su oni u centru globalne agende i vi ste to uradili.

“Nema veće snage od naše ujedinjene porodice, sa vrijednostima koje grade zajedničku sigurnost koja učvršćuje novi društveni ugovor

“Prava, demokratija, sloboda, solidarnost, sigurnost, porez, pravičnost, hrabrost. Zalažemo se za 99%. To je naša zajednička sigurnost. Vi ste najdragocijenija sila pravde na svijetu.”

Šaran Barov je zahvalila predsjednici ACTU Mišele O’Nil na domaćinstvu Kongresa, koja je dodala: „Hvala svima što ste unijeli svoju energiju i solidarnost u Australiju. Hvala Šaran Barov, vi ste učiteljica, mentor, organizator, vođa i sestra.”

Izvor: https://www.ituc-csi.org/ituc-world-congress-new-leadership


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!