Никола Шобат: Неопходна израда Стратегије заштите на раду

Никола Шобат: Неопходна израда Стратегије заштите на раду
Никола Шобат: Неопходна израда Стратегије заштите на раду

Савез синдиката Републике Српске дао је подршку првом Савјетовању из области заштите на раду у БиХ, које је 18. и 19. октобра одржано у Теслићу. Савјетовање је окупило инжењере заштите и здравља на раду из Словеније, Србије, Црне Горе, Хрватске и Сјеверне Македоније. Прво Савјетовање из области заштите на раду у БиХ, које је одржано у сарадњи са Савезом синдиката РС, Савезом самосталних синдиката БиХ и Удружењем за унапређење заштите на раду из Сарајева, било је полазна основа за израду Стратегије заштите на раду.

„Стратегија заштите на раду се налази и у плану рада Владе Републике Српске, по основу Меморандума о заједничким мјерама Владе Републике Српске и Савеза синдиката Републике Српске. По тим плановима на Стратегији заштите на раду се требало почети радити још у јуну мјесецу прошле године. Још увијек надлежно министарство није кренуло у активности по овом питању, зато користим и ову прилику да их јавно позовем да кренемо у израду овог јако важног документа. Морамо имати смјернице и начин рада у наредном периоду који ће јасно дефинисати  документ“, каже Никола Шобат, предсједник Удружења инжењера заштите и здравља на раду БЛ.

Поред инжењера, на савјетовању су учествовали и професори и радници, који се баве заштитом на раду.

„Високо образовани радници који се баве овом проблематиком, професори високошколских установа који образују кадрове из ове области, високообразовани радници у овалштеним-лиценцираним организацијама за заштиту на раду, предсједници и чланови синдиката, као и представници инспектората такође су учествовали на првом Савјетовању из области заштите на раду“, каже Никола Шобат.

А да је савјетовање испунило очекивања организатора, говори и то да је у плану да се настави са истом праксом и следећих година. Када се посматра ситуација у БиХ, законски оквир који дефинише ову област је ентитетског нивоа и према тој законској регулативи различито се проводи у Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко дистрикту. Гдје је БиХ у односу на земље у окружењу је сложено питање.

„То је веома тешко процијенити. Република Српска има донесену законску регулативу још 2008. године, а постоји 16 правилника из ове области. У Федерацији БиХ се чека на усвајање  Закона о заштити на раду у Дому Народа. Закон који се користи је још из претходног система, односно СФРЈ. Словенија и Хрватска су одмакле по овом питању, јер су те земље чланице Европске Уније. Наравно и Србија је доста одмакла у овом погледу и већ неколико пута врше измјену  Закона о заштити на раду. Наравно ту је и Факултет заштите на раду у Нишу који квалитетно школује ове кадрове“, каже Никола Шобат.
Сви учесници сложили су се у једном – у наредном периоду у БиХ морају услиједити активности које би довеле до смањења броја погинулих и тешко повријеђених. У прва три мјесеца у Републици Српској било је пет тешких повреда на раду са смтрним исходом. У прошлој години је било више за осам смртних повреда у односу на 2017. годину. Неке од активности које су неопходне, како би се смањио број повреда на раду су и тражити од Одбора за заштиту на раду већи ангажман и учешће свих социјалних партнера за побољшање стања у овој области, анализирати постојеће законе, едуковати све запослене, а потребна је боља и свеобухватнија контрола послодаваца и самих радника, обнављање лиценце и обавезна едукација инжењера за заштиту на раду, сматрају у бањалучком Удружењу инжењера заштите и здравља на раду.

У наредном периоду Удружење заштите и здравља на раду Бања Лука планира заједно са Удружењем за унапређење заштите на раду Сарајево, да се укључи у Европско удружење инжењера заштите на раду. Важно је, како кажу у Удружењу, проширити чланство те се борити за побољшање стања и активно учествовати са приједлозима у доношењу законске регулативе као стручно и одговорно тијело. Неопходна је и што боља сарадња са сличним организацијама из земаља региона.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!