Nijedan zaposleni u školama u Srpskoj neće dobiti otkaz niti će biti tehnološki višak

Nijedan zaposleni u školama u Srpskoj neće dobiti otkaz niti će biti tehnološki višak
Nijedan zaposleni u školama u Srpskoj neće dobiti otkaz niti će biti tehnološki višak

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić je, nakon sastanka sa ministrom prosvjete i kulture RS Natalijom Trivić, dobio uvjeravanja da će se i u narednoj školskoj godini naći posao za sve radnike zaposlene na neodređeno vrijeme i da će oni imati punu normu i punu platu.

„Učenika je sve manje i svake godine se upisuje manje prvačića. U prethodnom periodu smo imali problema po tom pitanju i to rješavali u skladu sa datim okolnostima“, naglasio je Gnjatić.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućem ili djelimičnom tehnološkom višku radnika. Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da, dok god je na poziciji resornog ministra, nijedan zaposleni u školama u Srpskoj neće dobiti otkaz niti će biti tehnološki višak, jer je njihov kvalitet potreban u reformskim procesima koji se trenutno vode.

„Određen broj parametara pokazuje manji broj učenika u školama i to nam diktira način organizacije nastave, odnosno nastavničkih normi. Tako ćemo i ovaj put imati određeni broj nastavnika koji bi trebao da izgubi normu ili ostane bez pune norme. Zajednički želimo da sačuvamo kvalitet koje nude kroz unapređenje i reformu procesa obrazovanja“, rekla je Trivićeva novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Draganom Gnjatićem.

Sagovornici su izrazili zajednički stav da škola počne 1. septembra i da se učenici vrate u školske klupe, kao prije pojave virusa korona uz obazrivost, kako to bude diktirala epidemiološka situacija.

Trivićeva očekuje da će do kraja avgusta biti obavljena potpuna vakcinacija svih zaposlenih u prosvjeti koji su izrazili želju da budu vakcinisani, a upućen je i dopis svim direktorima osnovnih i srednjih škola, kao i predškolskih ustanova, da u saradnji sa domovima zdravlja na svom području organizuju vakcinaciju. Dragan Gnjatić je naveo da sindikat insistira na dobrovoljnosti radnika kada je riječ o imunizaciji i podržava proces vakcinacije protiv virusa korona, jer se time štiti i zdravlje prosvjetnih radnika, ali i svih građana Srpske, te očekuje da će što prije biti izvršena masovna vakcinacija prosvjetnih radnika.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!