Neustavnim i nezakonitim proglašen i Posebni kolektivni ugovor za upravu

Neustavnim i nezakonitim proglašen i Posebni kolektivni ugovor za upravu
Neustavnim i nezakonitim proglašen i Posebni kolektivni ugovor za upravu

Na inicijativu Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske, koji djeluje u okviru Saveza sindikata Republike Srpske, Ustavni sud Republike Srpske, donio je odluku kojom je nezakonitim i neustavnim proglašen Posebni kolektivni ugovor u oblasti uprave koji su potpisali ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi RS Senka Jujić i predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

Ovo je drugi po redu Posebni kolektivni ugovor ( 23. februara 2023.godine neustavniim i nezakonitim proglašen je PKU za zaposlene u lokalnoj samoupravi), koji su potpisali ministar uprave i lokalne samouprave RS i predsjednik Sindikata uprave RS, a da je od strane Ustavnog suda proglašen neustavnim i nezakonitim, što dovoljno govori o njihovoj ozbiljnosti i namjerama, ali je sigurno da njihovi postupci nisu slučajni .

Naime, gospođa Jujić je u više navrata, upozorena od strane Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS da ne treba da stavi svoj potpis na posebni kolektivni ugovor, jer je to u suprotnosti sa Ustavom i Zakonom, ona je to ipak učinila i godinama je produžavan Posebni kolektivni ugovor kojem je istekao rok važenja. Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS je prije tačno godinu dana podnio Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti uprave, koji su zaključili Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS i Sindikat uprave RS, svjesno i protivzakonito izostavljajući reprezentativni Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS, a favorizujući Sindikat uprave, jer je postojala očigledna namjera da se ne radi na poboljšanju i unapređenju prava radnika zaposlenih u upravi. Iz tog razloga će protiv odgovornih Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS podnijeti krivične prijave i tražiti odgovornost onih koji su učestvovali u pripremi takvog neustavnog i nezakonitog akta i stavili svoj potpis na kolektivni ugovor, jer se ista greška ne može ponoviti dva puta, a da ste prethodno na to upozoreni.

Podsjećamo, Ustavni sud Republike Srpske odlučio je 26. aprila 2023. godine da odluka o primjeni odredaba posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti uprave Republike Srpske, koju je donijela Vlada RS i sporazum o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima uprave Republike Srpske, nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o radu.

Sada su se konačno stekle zakonske pretpostavke da Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske, bude aktivni učesnik, kako bi se, nakon sedam godina, ispregovarao novi Posebni kolektivni ugovor u oblasti uprave, koji bi trebao donijeti veći obim prava i bolje uslove rada za zaposlene u oblasti uprave.

Novi Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti uprave, koji će ispregovarati i zaključiti Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske, koji djeluje u okviru Saveza sindikata Republike Srpske, biće u interesu svih zaposlenih u upravi i upravnim organizacijama, a ne po željama Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS i interesa pojedinih sindikalnih lidera.

Odluka Ustavnog suda je i poruka svima da niko ne može biti iznad Ustava i Zakona, bez obzira na namjere da jedan sindikat favorizujete u odnosu na drugi.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!