Неуставним и незаконитим проглашен и Посебни колективни уговор за управу

На иницијативу Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске, који дјелује у оквиру Савеза синдиката Републике Српске, Уставни суд Републике Српске, донио је одлуку којом је незаконитим и неуставним проглашен Посебни колективни уговор у области управе који су потписали министар управе и локалне самоуправе у Влади РС Сенка Јујић и предсједник Синдиката управе РС Божо Марић.

Ово је други по реду Посебни колективни уговор ( 23. фебруара 2023.године неуставниим и незаконитим проглашен је ПКУ за запослене у локалној самоуправи), који су потписали министар управе и локалне самоуправе РС и предсједник Синдиката управе РС, а да је од стране Уставног суда проглашен неуставним и незаконитим, што довољно говори о њиховој озбиљности и намјерама, али је сигурно да њихови поступци нису случајни .

Наиме, госпођа Јујић је у више наврата, упозорена од стране Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС да не треба да стави свој потпис на посебни колективни уговор, јер је то у супротности са Уставом и Законом, она је то ипак учинила и годинама је продужаван Посебни колективни уговор којем је истекао рок важења. Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС је прије тачно годину дана поднио Уставном суду иницијативу за оцјену уставности и законитости колективног уговора за запослене у области управе, који су закључили Министарство управе и локалне самоуправе РС и Синдикат управе РС, свјесно и противзаконито изостављајући репрезентативни Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС, а фаворизујући Синдикат управе, јер је постојала очигледна намјера да се не ради на побољшању и унапређењу права радника запослених у управи. Из тог разлога ће против одговорних Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС поднијети кривичне пријаве и тражити одговорност оних који су учествовали у припреми таквог неуставног и незаконитог акта и ставили свој потпис на колективни уговор, јер се иста грешка не може поновити два пута, а да сте претходно на то упозорени.

Подсјећамо, Уставни суд Републике Српске одлучио је 26. априла 2023. године да одлука о примјени одредаба посебног колективног уговора за запослене у области управе Републике Српске, коју је донијела Влада РС и споразум о продужењу рока важења Посебног колективног уговора за запослене у органима управе Републике Српске, није у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о раду.

Сада су се коначно стекле законске претпоставке да Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске, буде активни учесник, како би се, након седам година, испреговарао нови Посебни колективни уговор у области управе, који би требао донијети већи обим права и боље услове рада за запослене у области управе.

Нови Посебни колективни уговор за запослене у области управе, који ће испреговарати и закључити Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске, који дјелује у оквиру Савеза синдиката Републике Српске, биће у интересу свих запослених у управи и управним организацијама, а не по жељама Министарства управе и локалне самоуправе РС и интереса појединих синдикалних лидера.

Одлука Уставног суда је и порука свима да нико не може бити изнад Устава и Закона, без обзира на намјере да један синдикат фаворизујете у односу на други.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!